Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 22. 07:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Johnson: a brit kormány gyógyszeres megelőzésre törekszik

Johnson: a brit kormány gyógyszeres megelőzésre törekszik

A brit kormány ősztől legalább két olyan gyógyszert szeretne forgalomba hozni, amelyek elejét veszik a koronavírus terjesztésének és felgyorsítják a fertőzöttek felépülését - mondta kedden Boris Johnson miniszterelnök.

Johnson a Downing Streeten tartott esti sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormány külön munkacsoportot hoz létre annak felkutatására, hogy mely vírusellenes szerek bizonyulhatnak a legígéretesebbnek erre a célra.

A kormányfő szerint a munkacsoport feladata klinikai tesztprogramok kezdeményezése olyan vírusellenes megelőző szerek kifejlesztése végett, amelyek tabletta vagy kapszula formájában alkalmazhatók.

Az elképzelés az, hogy akiknek a koronavírustesztje pozitív lett, vagy valamilyen módon ki voltak téve a fertőződésnek, otthonukban szedhessék ezeket a gyógyszereket.

Boris Johnson szerint e vírusellenes szerek alkalmazásának kettős célja lesz: a vírus további terjedésének és a fertőzésből eredő súlyos megbetegedés kialakulásának megakadályozása.

A brit miniszterelnök részletek nélkül bejelentette azt is, hogy ősztől újabb, az eddig beadott vakcinák hatását tovább erősítő oltási kampány kezdődik Nagy-Britanniában.

Johnson elmondta: mindezekre azért van szükség, mert jóllehet a nagy-britanniai oltási program már eddig is nagyon sok ember életét megmentette, és nagyon nagy változást eredményezett a járvány dinamikájában, még mindig nincs azonban teljesen pontos kép arról, hogy az eddig kiépített védelem mennyire erőteljes.

Hozzátette: a tudományos szakértők körében továbbra is többségben vannak azok, akik szerint valamikor az idei év folyamán számítani kell még egy koronavírus-fertőződési hullámra Nagy-Britanniában.

Ezért meg kell tanulni együtt élni ezzel a vírussal, ugyanúgy, ahogy más betegségekkel is együtt él az ország - fogalmazott.



Elmondta ugyanakkor, hogy a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig 33 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, köztük a 45-49 éves korosztály tagjainak 60 százaléka.

Ez az első olyan korosztály, amely nem tartozik a brit kormány mellett működő oltásügyi bizottság (JCVI) elsőbbségi listáján - koruk, egészségi állapotuk vagy foglalkozásuk miatt - leginkább veszélyeztetettként megjelölt lakossági csoportok közé.

A 45-49 évesek oltását a brit egészségügyi szolgálat a múlt héten kezdte el, miután az április 15-i határidő előtt sikerült beoltani az 50 év feletti korosztály és a többi magas kockázati csoport mindegyik tagját.

Johnson elmondta azt is, hogy a felnőtt brit lakosság 20 százaléka már a második oltási dózist is megkapta.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett részletes adatai szerint az első oltási adagból eddig 33 032 120-an részesültek, közülük 10 425 790-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 43 457 910 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásokból.

A kormány célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes felnőtt brit lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az oltás első adagját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése