Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 10. 14:18, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kiderült, hogyan fertőz

Kiderült, hogyan fertőz

Sikerült azonosítaniuk a cambridge-i Wellcome Trust Sanger Intézet kutatóinak azt az útvonalat, amelyen a malária parazita halálos törzsei belépnek a vörösvértestekbe és megfertőzik azokat.

A kulcsot jelentő receptor felfedezése megnyitja az utat célzott vakcinák kidolgozása előtt, mert a belépési mechanizmus a Plasmodium falciparum kórokozó valamennyi ismert törzsénél azonos – írták a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

A malária parazitája az egyik emberről a másikra az Anopheles szúnyogfajok nőstényének közvetítésével jut át a fertőzött vérrel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente akár 300 millió maláriás eset van világszerte, 2009-ben 781 ezren haltak meg miatta, főként afrikai gyerekek. A halálesetek 90 százaléka történik Afrikában, ennek 92 százaléka 5 év alatti gyereket érint.

A malária úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a betegség parazitáját. A paraziták a frissen megfertőzött ember májában maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvértesteket, majd tovább szaporodnak.

„Megállapításaink váratlanok voltak, és teljes mértékben megváltoztatták, ahogyan a kórokozó benyomulási folyamatát látjuk” – emelte ki Gavin Wright vezető szerző, az intézet munkatársa. Wright és kutatótársai kísérleteikben megmutatták, hogy a behatolás a parazita egy specifikus molekulájának, ligandumának és a vörösvértest egyik receptorának kölcsönhatásán múlik. Ha sikerül ezt a kölcsönhatást ellehetetleníteni, akkor meghiúsul a kórokozó támadási kísérlete, mert nem lesz képes rést vágni a sejt védőfalán.

Címkék: kutatók, malária

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.