Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2022. Június 11. 15:07, szombat | Belföld
Forrás: mti/fotó: MTI/Kiss Dániel

Kiképző búvárkonténert adtak át a Hableány sétahajó elsüllyedésének évfordulój

Kiképző búvárkonténert adtak át a Hableány sétahajó elsüllyedésének évfordulój

Átadták az ország első - a Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület kezdeményezésére kialakított - kiképző búvárkonténerét az elsüllyedt Hableány sétahajó tragédiája harmadik évfordulója alkalmából pénteken Baján.

Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen felidézte: 2019. május 29-én este kilenc órakor a Margit hídnál a kétezer tonnás Viking Sigyn szállodahajó a mindössze negyven tonnás Hableánynak ütközött, amely másodpercek alatt elsüllyedt a Dunában.

A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni a Dunából, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván.

A legfiatalabb utas 6, a legidősebb 71 éves volt. A tragédia gyászával és szomorúságával két nemzetet köt össze - hangoztatta Zsigó Róbert.

A képviselő hangsúlyozta: a Havaria egyesület tagjai, akik elsőként végeztek felderítő merülést, úgy döntöttek, tanulni szeretnének a történtekből. Ezt a célt szolgálja az oktató búvárkonténer is. Segítségével a szakemberek ellenőrzött körülmények között, folyó vízében készülhetnek fel a hajóból való életmentésre, amely felbecsülhetetlen tapasztalatot jelent - fűzte hozzá.

Park Csul Min, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete azt mondta: 2019. május 29-e a sokk pillanata volt, amely máig nem felejthető. Ugyanakkor köszönetét és háláját fejezi ki azoknak a búvároknak, akik mindent megtettek az áldozatok megmentéséért.

"A magyar kormány aktív támogatásával, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Havaria egyesület együttműködésével ugyanis sikeresen megtörténtek a szükséges intézkedések" - fogalmazott.A nagykövet kiemelte: amennyiben felgyorsulnak a baleset miatt indított perek és megszületik a bírósági ítélet, úgy egy év múlva már több áldozat családja tud könnyebb szívvel részt venni a megemlékezésen.

A diplomata szerint a Hableány tragédiája elkerülhető lett volna. Park Csul Min még sajnálatosabbnak nevezte, hogy a balesetet emberi mulasztás okozta, majd megköszönte a Havaria egyesületnek az évfordulóról való megemlékezést.

Szathmári Zsolt, az egyesület elnöke úgy fogalmazott: a Hableány balesetében elhunyt dél-koreai és magyar áldozatokra emlékezve bízni kell abban, hogy soha többé nem történik hasonló tragédia.

Mint mondta, tapasztalataik arra ösztönözték a szervezet tagjait, hogy megoldást találjanak arra, hogyan lehet egy sikeres mentésre még jobban felkészülni. A búvárkonténer "születése" egyben a mentőbúvár-oktatás korszerűsítését, valamint a vízi közlekedés biztonságosabbá tételét jelenti - fűzte hozzá. Szimulációs hajóként a képzőkonténer belseje 56 féleképpen módosítható, így folyamatosan biztosítja a tapasztalás és tanulás lehetőségét - sorolta.

Felidézte, hogy néhány éve adták át a bajai önkormányzat, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Havária egyesület együttműködésében létrejött modern Búvár Kiképző Központot, amely nemzetközileg elismert vízből mentési képzést biztosít.

Mint mondta: a minősített búvárképzés lehetővé teszi, hogy a felkészült búvárok vízi baleseteknél, árvízeknél vagy roncskiemeléseknél segédkezzenek.Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a közmédiának úgy nyilatkozott: a Hableány sétahajó tragédiájánál olyan szervezetek munkáját kellett összefogni, amelyek ritkán dolgoznak együtt, főleg ennyire nehéz helyzetben.

A műveletben rendvédelmi szervek mellett olyan civil szervezetek munkáját is koordinálni kellett, amelyek technikai vagy humán képességeikkel járultak hozzá a hajó és a környezetében fellelhető holttestek felszínre hozásához - mondta.

Hajdu János felidézte: a tragédiát követően három óra alatt már a vízben voltak a szakemberek, erre kevesen képesek a világon.

Úgy fogalmazott: megfeleltek a feladatnak, sikeresen hozták a felszínre a hajóroncsban és a hajó körül lévő holttesteket, majd a tizenharmadik napon magát a hajót is.

A Havaria egyesülettel azóta is dolgoztak már együtt más műveletben - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

2024. Február 27. 08:27, kedd | Belföld

Sulyok Tamás: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretnék bizalmat építeni

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben

2024. Február 27. 06:00, kedd | Belföld

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök lemondását hétfőn. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.