Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Április 14. 07:03, szombat | Külföld
Forrás: OrintPress

Kína húzta le az olajárat

Kína húzta le az olajárat

Három napos emelkedés után ismét lefelé vette az irányt a kőolaj ára a kínai gazdasági növekedés ütemének lassulására utaló GDP-adatközlés után. Az amerikai könnyűolaj 103 dollár környékén áll, a Brent 121 dolláron.

Éves szinten 8,1százalékos volt a kínai gazdasági növekedés üteme az első negyedévben, ez csaknem 3 éve a legalacsonyabb negyedéves szint. A további adatközlések közül az ipar 11,9 százalékos, a kiskereskedelmi forgalom 15,2 százalékos bővülést mutatott, mindkét adat enyhén kedvezőbb a várakozásoknál. Emellett a kínai új hitel-igénylések is felülmúlták a várakozásokat, 1010 milliárd jüan volt a hitel-kihelyezések összege márciusban, míg 800 milliárdról szóltak a várakozások.

Tegnap még emelkedett a fekete arany ára az amerikai és japán jegybankárok nyilatkozatai után, melyek szerint monetáris eszközöket vethetnek be a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében. Közölték továbbá, a jegybanki alapkamat még hosszú ideig – legalább 2014-ig – a zéró szint közelében maradhat a tengerentúlon. A Fed Nyíltpiaci Bizottságában Ben Bernanke és az alelnökök óvatosak. Ők ragaszkodnak a tartósa alacsony kamatszint fenntartásához, de vannak, akik annak hamarabbi emelését is el tudják képzelni. A többség talán egyetért abban, hogy egyelőre – amíg a makrogazdasági fundamentumok lényegesen nem romlanak – nem szükséges egy harmadik fedezetlen likviditásnövelő programot elindítani. A New York-i Fed elnöke, a Fed alelnöke, William Dudley tegnapi beszédében azt mondta, nem lát olyan információkat, amelyek megváltoztatnák a monetáris politika irányát, az esetleges újabb kötvényvásárlás kapcsán az inflációs aggodalmakat hangsúlyozta Dudley. Janet Yellen Fed-alelnök szerint a munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatban nem árt az óvatosság, s ez a Fed-től megköveteli, hogy a mindenkori piaci környezethez a lehető legjobban igazítsa hozzá a monetáris politikát.

Közben Szaúd-Arábia olajügyi minisztere szerint nem örömteli az olaj árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt emelkedése, Ali al-Naimi meglátása szerint azonban akár hosszú ideig elnyúlhat ez a periódus - írták a Quaestor elemzői. A királyság továbbra is csökkenő árakat szeretne látni, e céljáért pedig mindent meg fognak tenni.Naimi közleménye szerint Szaúd-Arábia napi 10 millió hordó olajat termel ki áprilisban, erre utoljára novemberben volt példa.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése