Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 17. 07:13, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

Kína mentené meg az euróövezetet?

Kína mentené meg az euróövezetet?

Sajtóértesülések szerint Kína több tízmilliárd eurót fektetne az uniós tagországok gazdaságaiba és felvásárolna állami adósságokat is.

A segítségnek azonban ára van: a nagyhatalom cserébe költségvetési megszorításokat és szerkezeti reformokat vár el az érintett országoktól.

A hírt a brit Sunday Times tette közzé: információikat állítólag a Párizsban tanácskozó G20-akhoz közeli körökből szerezték – s úgy tudják, hogy Kína már jelezte, segítene az euróövezet megmentésében. A támogatás főként beruházások formájában érkezhet – erre jó példa, hogy a kínai HNA légiközlekedési és szállodakonglomerátum valószínűleg megvásárolja majd az athéni nemzetközi repteret.

A befektetések mellett a kínai bankok is szívesen vásárolnának európai államadósságot – írja a Sunday Times – a támogatásért cserébe azonban elvárják, hogy a kisegített országok változtassanak gazdasági struktúrájukon és spóroljanak az állami költségvetésen is. Kína biztos szeretne lenni abban, hogy az euróövezet gazdaságán nyílt rések nem szélesednek tovább, s nem lesz szükség újabb tőke invesztálására – fogalmaz a lap.

A Sunday Times úgy tudja, ha Kína valóban támogatni fogja az uniós gazdasági övezetet, azt a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül teszi majd. Értesüléseit a Financial Times saját forrásai is alátámasztották: a gazdasági újságnak egy névtelenül nyilatkozó szakértő azt mondta, az euróövezet válsága már Európán is túlmutat, azt csak külső - amerikai és kínai - segítséggel lehet megoldani, ehhez pedig az IMF bevonására is szükség lesz. A Valutaalap nem kommentálta a felvetéseket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.