Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2014. Augusztus 12. 06:00, kedd | Belföld

Kirendelt, pártfogó ügyvéd, ügygazda? – jogász válaszol

Kirendelt, pártfogó ügyvéd, ügygazda? – jogász válaszol

Kirendelt, pártfogó ügyvéd esetében ki az ügygazda? Egyek közt erre ad választ ezúttal az onlinejogsebesz.hu szakértői csapata.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Szeretném megkérdezni azt, hogy egy kirendelt ügyvéd kérheti-e a per megszüntetését úgy, hogy ügyfele nem adott rá meghatalmazást?
Kirendelt ügyvéd esetében ki az ügygazda?

2014. 06. 22.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Feltehetőleg polgári ügyről van szó (permegszüntetés csak ott jöhet szóba) a kérdésében és a pártfogó ügyvédre gondol (a kirendelt ügyvéd büntetőügyekben tevékenykedik). De a lényeg itt sem más, a párfogó ügyvédnek minden esetben az ügyfele érdekében kell cselekednie, s az ő utasításait kell követnie (hiszen a pártfogó ügyvéd ügyfele a belátási képessége teljes tudatában cselekszik a saját ügyében, csak az anyagi helyzete nem engedi, hogy ügyvédi munkadíjat tudjon fizetni egy általa meghatalmazott szakembernek). Amennyiben az ügyfél utasítása nyilvánvalóan a számára kárt okozna, a pártfogó ügyvédnek erre fel kell hívnia a figyelmét, azonban ha az ügyfél ahhoz ragaszkodik, akkor e szerint kell eljárnia. Ebből az is következik, hogy az ügyfél utasítása ellenére a pártfogó ügyvéd nem kérheti a per megszüntetését (általában kevés is az olyan eset, ahol ez a megszüntetés az ügyfél érdekét szolgálná...). Ha a megszüntetés az ügyfél akarata ellenére történt, akkor a megszüntető végzés elleni fellebbezésben ezt a tényt elő kell adni, s egyben kérni a bíróságot, hogy rendeljen ki másik pártfogó ügyvédet az ügyfél számára.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja