Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 28. 05:00, csütörtök | Kék hírek
Forrás: MTI

Kolompár-per - Július 5-én hirdetnek ítéletet első fokon

Kolompár-per - Július 5-én hirdetnek ítéletet első fokon

Július 5-én hirdetnek ítéletet első fokon a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen folyó perben a Kecskeméti Városi Bíróságon - jelentette be a tanácsvezető bíró a szerdai tárgyaláson.

Mátyásné Polereczki Éva közölte: Kolompár László másodrendű vádlott továbbra is szökésben van, az ellene kiadott elfogatóparancs eddig nem vezetett eredményre.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) volt elnöke ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, az európai közösség pénzügyeinek a megsértése, valamint jelentős értékre elkövetett sikkasztás és a számviteli fegyelem megsértése miatt emelt vádat az ügyészség.
Kolompár Orbán szerdán az utolsó szó jogán azt mondta: a politika ültette a vádlottak padjára, egy magánember nem került volna bíróság elé az ügyészség által előterjesztett vádak alapján.
"Büszkén és felemelt fővel állok a bíróság előtt, és még azt is vállalom, hogy börtönbe vonulok" - tette hozzá.
Hangsúlyozta: nem volt indítéka arra, hogy a vádban felsorolt bűncselekményeket elkövesse. Kolompár Orbán arra kérte a bíróságot, engedje meg, hogy tovább politizáljon a "népcsoportja" érdekében.
A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében megkezdett, majd 2010 nyarán újraindult, három ügyet egyesítő perben a bíróság lefolytatta a bizonyítási eljárást.
Az első vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,69 millió forint elszámolására valótlan tartalmú számlákat használtak fel.
A második vádpontban jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűntette szerepel. E szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezet és partnerszervezetei az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek meg megszerezni.
A harmadik vádpont szerint Kolompár Orbán az OCÖ akkori elnökeként a szervezet pénztárából csaknem 10 millió forintot vett fel 2004-ben, majd azzal a sajátjaként rendelkezett.
Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész június 4-én elmondott perbeszédében Kolompár Orbánra és a szökésben lévő Kolompár Lászlóra is letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A harmadrendű vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést kért, a többi vádlott esetében pénzbüntetést, illetve próbára bocsátást javasolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön