Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 14. 07:00, szerda | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában

Korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában

Szlovéniában eltörölték azt a korlátozást, hogy csak a 60-64 éves korosztály kaphatja meg a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát, amellyel ezentúl minden, 18. életévét betöltött felnőttet beolthatnak

- jelentette a helyi sajtó kedden a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) közleményére hivatkozva.
Alojz Ihan, a kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának tagja a POP TV-nek nyilatkozva elmondta: a döntést a szakbizottság javaslatára, valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlásainak figyelembevételével hozták meg.

Az EMA a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem talált azonosítható specifikus kockázati tényezőt sem a nemek, sem pedig a kor alapján, ezért nincs ok arra, hogy az AstraZeneca-féle oltást a lakosság egy bizonyos csoportjára korlátozzák - hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette továbbá, hogy az oltási stratégiának megfelelően a 60 évnél idősebbek továbbra is elsőbbséget élveznek.

Szlovéniában keddre 1049-cel több mint 226 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon négy beteg hunyt el, s ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4130-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 636-an vannak kórházban, és 146-an intenzív osztályon.

Az országba eddig 577 380 ampulla oltóanyag érkezett, és a lakosság 5,8 százalékát oltották be mindkét vakcinával a koronavírus ellen. Az első dózist 334 706-an, közülük a másodikat 122 185-en kapták meg.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 1936 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 294 874-et. Az elmúlt 24 órában 25-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6358-ra emelkedett. Kórházban 1948 beteget ápolnak, közülük 192-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Európában engedélyezett három oltóanyagból eddig 595 369 dózis érkezett az országba, amiből összesen 483 825 ampullát használtak fel; 370 544-en kapták meg az első dózist, 111 544-en pedig már a másodikat is.

Zágrábban a héten a harmincévesek is behívót kaptak az oltásra. Az egészségügyi minisztérium ezt azzal magyarázta, hogy nagyon sok idős, krónikus beteg utasította vissza az AstraZeneca-vakcina felvételét, így a számítógépes program automatikusan frissítette az adatbázist, ami miatt sok, az oltásra regisztrált fiatalt is behívtak. Jelezték, hogy már dolgoznak a műszaki hiba elhárításán.

Az országban lassan befejeződik az oltási kampány második fázisa, ebben a szakaszban a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket oltják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése