Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Május 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kriptovalutára utaznak zsaroló levelek küldői

Kriptovalutára utaznak zsaroló levelek küldői

Kriptovalutát követelő zsaroló emailek miatt figyelmeztet Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A rendőrség honlapján pénteken közzétett közlemény szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló hangvételű üzenetet kaptak.

A hosszú, magyar nyelven íródott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte: ha nem kap 48 órán belül 1350 dollárnak megfelelő bitcoint a levélben megadott címre, akkor kompromittáló felvételeket tesz közzé a címzettről.

A rendőrség szerint az ilyen üzenet miatt nem kell aggódni. A kibernyomozók tájékoztatása szerint régóta ismert módszerről van szó: az elkövető a felhasználók hiszékenységét kihasználva próbál meg kriptovalutához jutni. Az email küldője valójában nem szerezte meg az irányítást a számítógép felett és nincsenek is felvételei a címzettről.

Az ilyen és hasonló üzeneteket a küldő egyszerre több ezer, vagy akár több tízezer emailcímre továbbítja, bízva abban, hogy a sok címzett közül néhányan esetleg - komolyan véve a fenyegetést - teljesítik a kérését.

A kibernyomozók azt tanácsolják, hogy ha valaki hasonló üzenetet kap, akkor maradjon nyugodt, válasz nélkül törölje az üzenetet, és semmiképpen se utaljon kriptovalutát az elkövető által megadott címre - olvasható az NNI közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;