Városlista
2021. január 27, szerda - Angelika

Hírek

2020. November 08. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Lassult az új fertőzöttek számának növekedése Horvátországban és Szlovéniában

Lassult az új fertőzöttek számának növekedése Horvátországban és Szlovéniában

Szlovéniában és Horvátországban lassult az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése - derült ki a válságstábok szombati jelentéséből.

Szlovéniában a kabinet által szombaton közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1612-vel nőtt a fertőzöttek száma. Harmincnégy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 531-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1084-en vannak kórházban, közülük 175-öt ápolnak intenzív osztályon. Szlovéniában 44 271-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

A szlovén tudományos intézet szerint bár lassul a fertőzöttek számának napi növekedése, ez még nem jelenti azt, hogy sikerült megfékezni a járványt, amely az elkövetkező napokban tetőzhet.

Tomaz Gantar egészségügyi miniszter a szlovén közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott: Szlovéniában továbbra is nő a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma. "Vékony jégen táncolunk, a helyzet nagyon gyorsan romolhat, ezért nem lehetünk nyugodtak" - mondta.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2399 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 64 704-et.

Az elmúlt napon újabb 35 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 752-re emelkedett. Kórházban 1330 beteget ápolnak, közülük 128-an vannak lélegeztetőgépen.

Andrej Plenkovic kormányfő pénteken újságíróknak azt mondta: ha szükséges, szigorítanak az intézkedéseken, és korlátozzák a rendezvényeken résztvevők maximális létszámát. Horvátországban jelenleg ötven résztvevőnél nagyobb rendezvényeket tilos tartani, az esküvőkön és temetéseken pedig harmincan vehetnek részt.

A miniszterelnök megismételte korábbi kijelentését is, miszerint nem terveznek a tavaszihoz hasonló gazdasági zárlatot és éjszakai kijárási tilalmat sem vezetnek be.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 27. 07:00, szerda | Külföld

Februárra ígérik a második orosz vakcina tömeggyártását

Oroszország februárban megkezdi a Covid-19 elleni második vakcinája, a novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona tömeggyártását

2021. Január 27. 05:00, szerda | Külföld

Meghalt egy idős férfi, miután beoltották Szlovákiában

Szlovákiában meghalt egy idős férfi, miután beoltották a koronavírus elleni vakcinával - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden.

2021. Január 26. 18:06, kedd | Külföld

Von der Leyen felszólította az AstraZeneca vállalatot

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn telefonbeszélgetés keretében felszólította az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját

2021. Január 26. 16:04, kedd | Külföld

Bűncselekmény a közösségi oldalakon más nevében fiókot létesíteni Romániban

A román legfelsőbb bíróság jogegységi határozatban kimondta, hogy bűncselekménynek minősül közösségi oldalakon hamis fiókot létrehozni, egy másik személy adataival,