Városlista
2019. december 8, vasárnap - Mária

Hírek

2011. December 28. 15:06, szerda | Kék hírek
Forrás: mno.hu

Lebukott az olajmaffia

Lebukott az olajmaffia

Ausztriából és Németországból származó olajtermékekkel üzletelő bűnbandát leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az utóbbi idők egyik legszervezettebb jövedéki bűncselekményében mintegy egymilliárd forint kár érte az államkasszát – értesítette az MNO-t a NAV.

Több szálon futó nyomozás vezetett ahhoz a bűnbandához, amely alig egy év alatt mintegy egymilliárd forint kárt okozott az államnak az adószabályok kijátszásával: törvénytelen üzletek sorozatával bújt ki a jövedéki adó és az áfa megfizetése alól.

A bűncselekményt Németországban és Ausztriában vásárolt olajtermékek magyarországi forgalmazásával követték el, adókötelezettségüket eltitkolták, és illegális működésüket szándékosan bebuktatott cégekkel leplezték. A szabálytalanul forgalmazott olajtermékek eladásában több, részben az elkövetők által üzemeltetett benzinkút is közreműködött. A folyamatban több százezer liter, egyébként nem jövedékiadó-köteles kőolajtermék üzemanyagként cserélt gazdát, miközben a forgalmazók tetemes haszonra tettek szert törvénytelenül – áll a közleményben.

A több helyszínen és egymástól eltérő időpontokban végzett ellenőrzések adatai és bűnjelei között a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók összefüggést sejtettek, így a nyomozás több szálon is elindult, és a nyomok egyazon elkövetői körhöz vezettek. A benzinkúton találkozó társaságon túl kamionok szállítmányait, fuvarleveleit is ellenőrizték a NAV munkatársai, a dokumentumokat nemzetközi adatbázisokkal vetették össze, így rövid időn belül feltérképezték a cégek módszereit és gyakorlatát.

Az utóbbi idők egyik legnagyobb akciójában 96 pénzügyőr és 60 pénzügyi nyomozó dolgozott együtt a NAV bevetési egységeivel Budapesten és több megyében. Az ellenőrzések alkalmával mintegy hetvenezer liter kőolajterméket foglaltak le.

A NAV tájékoztatása szerint az ügyben jelenleg nyolc gyanúsított van, akik közül négy férfit előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. Visszaélés jövedékkel és adócsalás bűncselekmények miatt kell felelniük a büntetőeljárásban. Emellett a gyanúsítottaknak és a tetten ért végfelhasználóknak az adót és a kiszabott bírságot is meg kell fizetniük, az érintett benzinkutakat pedig be is zárhatják a törvénytelen forgalmazás miatt. A „gázolajszerű” ásványolaj forgalmazásának csatornáit a NAV tovább vizsgálja.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 08. 18:04, vasárnap | Kék hírek

Kábítószert fogyasztott, majd rabolt

A rendőrség befejezte a vizsgálatot annak a férfinak az ügyében, aki Pécsett, a Kertvárosban kirabolt egy dohányboltot.

2019. December 08. 14:03, vasárnap | Kék hírek

Libát és kocsit lopott

A Kiskunmajsai Rendőrőrsön befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelynek gyanúsítottja ittasan, jogosítvány nélkül vezette a lopott autót.

2019. December 08. 07:13, vasárnap | Kék hírek

Háznak ütközött és meghalt egy autós a fővárosban

Háznak ütközött és meghalt egy autós a fővárosban szombat este - közölte a rendőrség honlapján.

2019. December 07. 08:09, szombat | Kék hírek

Ittas kamionsofőrt fogtak a rendőrök Balatonkeresztúron

Nyerges vontatót vezettet ittasan egy sofőr Balatonkeresztúron.