Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Augusztus 31. 18:55, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Légtisztító mohafalat adtak át a fővárosban

Légtisztító mohafalat adtak át a fővárosban

Légtisztító mohafalat állítottak fel a budapesti Kolosy téren csütörtökön, amelyet Óbuda-Békásmegyer önkormányzata csaknem 20 ezer euróért bérel a Green City Solutions német cégtől.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője a megnyitón elmondta, hogy Óbuda-Békásmegyer önkormányzata élen jár a városi környezet káros hatásainak csökkentésében.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a képviselőtestülettel a Szent Margit Kórház tetején egy olyan napelem-rendszert adtak át, amely jelentősen segíti a kórház energiafelhasználását. Fejlesztés alatt áll a Mészkő utcai part, ahol egy városrész újul meg - tette hozzá. Emlékeztetett, hogy a főváros és a kormány közös együttműködésében Európa legnagyobb elektromos buszflottája van a fővárosi közlekedésben, amely jelentősen hozzájárult a levegő tisztulásához.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, hogy Óbuda kedvező helyzetben van a levegő tisztaságának szempontjából, azonban több légszennyezettséggel terhelt pontja van, a legkritikusabb a Kolosy tér.

Hozzátette, hogy Óbuda közterületein 44 500 fának van hely, azonban csak 38 877 fa van. 2017-ben 351 fát telepítenek a kerületbe, az első negyedében már 60 fát ültettek. Ezzel párhuzamoson felméretik a testvérhegyi és táborhegyi közparkok faállományát, jövőre pedig 2 ezer fát vizsgálnak meg műszeresen.



Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport képviselője elmondta: a legveszélyesebb környezeti ártalom Magyarországon a légszennyezés, évente 14 ezer ember veszti idő előtt életét kültéri légszennyezés miatt, ezért fontos annak csökkentése.

Dénes Honus, a Green City Solutions ügyvezetője hangsúlyozta, a mohák előnye, hogy nemcsak megkötik a szén-dioxidot és egyéb káros anyagokat, hanem biomasszává is alakítják azokat. A mohafalat takarónövényzet védi a kiszáradástól és az UV-sugárzástól. A cég eddig 50 berendezést készített, amelyeket 10 ország 20 városában állítottak fel - emelte ki.

A 275 fa légtisztító erejét ötvöző mohafal péntektől 6 hónapon keresztül tisztítja a levegőt és csökkenti a levegőszennyezést a Kolosy téren. A mohafal folyamatosan méri és jelzi saját teljesítményét, amelyet a beépített kijelzőn bárki megnézhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során