Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Február 19. 07:47, péntek | Külföld
Forrás: mti

Leosztályozta Angela Merkel munkáját a legnagyobb német lap

Leosztályozta Angela Merkel munkáját a legnagyobb német lap

Kapott elégtelent és közepest! Alapvetően közepesre értékelte a német kancellár menekültügyi tevékenységét a legnagyobb példányszámú német lap, a Bild az uniós csúcs alkalmából készített összeállításában.

Angela Merkel a tagállami vezetők tanácskozásáról több nyilatkozatában és beszédében kiemelte, hogy Brüsszelben "köztes mérleget" készítenek az európai menekültválság kezeléséről. Ennek nyomán a Bild a kancellár tevékenységének eredményeit helyzete mérlegre. Nyolc "tantárgyból" vizsgáztatták Merkelt; egyben értékelték jelesre, kettőben elégtelenre Angela Merkel teljesítményét. Mindent egybevetve a lap közepes bizonyítványt állított ki.

A kancellár a Bild vizsgáján elégtelent kapott, amiért továbbra is erős a menekülthullám. Az idén szerdáig 136 546 ember érkezését regisztrálták a menedékkérők tartományok közötti elosztását szolgáló rendszerbe (EASY), ami azt jelenti, hogy ugyan jóval kevesebben érkeznek, mint tavaly decemberben, de nagyjából kétszer annyian, mint a tavaly január-feburári időszakban.

Elégtelent kapott Angela Merkel azért is, mert uniós szinten nem sikerült érvényesítenie válságkezelési elképzeléseit, és "elszigetelt" helyzetbe vezette Németországot. Ugyanakkor a lap a többi tagállamot is megbuktatta, mert a lap szerint az "EU-országok kudarcot vallottak a menekültválságban".

Közepest kapott Angela Merkel a biztonsági helyzetért, amellyel kapcsolatban a Bild hangsúlyozta, hogy a rendőrség vészesen túlterhelt, de nagyobb bűnözési hullámhoz nem vezetett a menedékkérők beáramlása.

Közepesre értékelte a lap a menekültválság költségeinek finanszírozását célzó erőfeszítéseket, ugyanakkor kiemelte, hogy az államháztartásban egyelőre nem keletkezett hiány, és nem volt szükség adóemelésre.

Szintén közepesre értékelte a Bild a menedékkérők regisztrációjának és elhelyezésük összehangolásának javítására, valamint a menekültügyi eljárások gyorsítására irányuló erőfeszítések eredményeit, rámutatva, hogy az elkezdett átalakítások hatásai még nem bontakoztak ki.

Jónak tarja a lap a kancellár belpolitikai tevékenységét, kiemelve, hogy a törvényhozás alig néhány hét alatt nagyobb mértékben szigorította a menekültügyi eljárás és ellátás szabályait, mint a megelőző két évben.

Jónak értékelte a Bild az egészségügyi rendszert érintő változtatásokat is, kiemelve, hogy a rendszer egyelőre megbirkózik azzal a nyomással, amelyet a tavaly az országba érkező több mint egymillió ember jelent.

Angela Merkel csak azért kapott jelest a Bildtől, hogy a közhangulat romlása ellenére még mindig nagy a lakosság segítőkészsége, ami a lap szerint azt jelenti, hogy továbbra is érvényes a kancellár híres mondása, miszerint "megoldjuk az ügyet", vagyis Németország megbirkózik a menekültválsággal.

Németországban tavaly 1 091 894 menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy németországi történetében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése