Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 25. 13:57, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Éles lőszerrel lőtték a tibetieket – több halott

Éles lőszerrel lőtték a tibetieket – több halott

Két halottja, civil sebesültjei és közel 20 rendőri sérültje van az elmúlt két nap tibetiek és rendőrök közötti összecsapásainak a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány tibeti prefektúrájának két településén.

Jelentette a kínai állami média helyi forrásokra hivatkozva.

Kedden a rendőrség új épületét támadták meg a prefektúra székhelyén, Szeda településen – áll a Hszinhua hírügynökség jelentésében. Eszerint a kora délutáni órákban a Molotov-koktélokkal, késekkel és kövekkel támadó tömeg ellen éles fegyvert is használtak, aminek következtében egy ember meghalt, egy megsebesült.

A helyi rendőrség egyik tisztje elmondta: a védelmi fegyvereikkel nem értek célt, nem tudták a tömeget feloszlatni. Az összecsapásban 14 rendőr sérült meg. Ugyanez a rendőr úgy tájékoztatott, hogy a sérülteket kórházba szállították, s a megyében jelenleg csend van.

Rémhír

A Luhuo megyei hétfői zavargásokban egy lázadó meghalt, öt rendőr megsebesült – állítja a Hszinhua, beszámolva arról, hogy több mint száz ember támadta meg a rendőrséget, két rendőr- és két tűzoltóautót megrongáltak, betörtek a közeli boltokba és az egyik bankba, ahol a bankautomatában okoztak kárt. A zavargásokra egy rémhír szolgáltatott alapot, miszerint három szerzetes készült felgyújtani magát, s az összegyűltek meg akarták akadályozni, hogy a holttestük a hatóságok kezébe kerüljön – szól a hírügynökségi beszámoló.

Felhajtás

„Az elszakadási törekvéseket segítő külföldi csoportok törekvései, a szándék az igazság elferdítésére és a kínai kormány hiteltelenítésére nem lesz sikeres” – jelentette ki az eseményekkel kapcsolatban Hung Lej külügyminisztériumi szóvivő. Hozzátette: „A kínai kormány, mint mindig, a jövőben is fel fog lépni a bűnözés ellen, és elszánt a normális társadalmi rend fenntartása tekintetében. A tibeti függetlenséget támogató külföldi erők rémhíreket gyártanak, elferdítik a valóságot és olyan ügyekkel, mint Tibet, hiteltelenítik a kínai kormányt” – hangoztatta Hung, megegyezve, hogy a „rosszindulatú felhajtás sikertelen lesz”.

Visszhang

Külföldi tibeti szervezetek, mint például a londoni székhelyű Free Tibet és az International Campaign For Tibet (ICT) emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt egy évben legkevesebb 16 tibeti gyújtotta fel magát tiltakozásul, s arról adtak hírt, hogy két tibeti meghalt, többen megsérültek a szecsuani összecsapásokban, továbbá hogy Luhuóban a rendőrség körülvette a helyi kolostort, amellyel megszűnt az összeköttetésük.

Az amerikai AP hírügynökség megállapítja, hogy független forrásokból nem lehet a híreket ellenőrizni a biztonsági erők nagyszámú jelenléte és a külvilági kapcsolat hiánya miatt. A hírügynökség megállapítja, hogy Hszi Csin-ping kínai alelnök hamarosan az Egyesült Államokba látogat, s hogy Washington máris aggodalmát fejezte ki az erőszak miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.