Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 06. 12:22, hétfő | Sport
Forrás: MTI Fotó: Kovács Anikó

London 2012 - Negyeddöntős a férfi kézilabda-válogatott

London 2012 - Negyeddöntős a férfi kézilabda-válogatott

Bejutott a negyeddöntőbe a magyar férfi kézilabda-válogatott a londoni olimpián, miután a csoportkör hétfői zárásán kiélezett küzdelemben 26-23-ra győzött a szerbek elleni ki-ki mérkőzésen.

A szerdai negyeddöntőben a pekingi ezüstérmes izlandiak várnak a magyarokra.

B csoport, 5. forduló:
Magyarország-Szerbia 26-23 (9-11)
---------------------------------
Copper Box, 7500 néző, v: Abrahamsen, Kristiansen (norvég)

Magyarország:
Fazekas - Harsányi 5, Nagy L. 2, Császár 7/1, Zubai, Ilyés 1, Iváncsik G. - cserék: Schuch 1, Mocsai 9, Vadkerti, Putics, Lékai 1

a szerb gólszerzők: Prodanovic 6, Ilic 5/1, Nikcevic 4, Sesum 3, Stankovic 3, Vujin 2

Egyszerű volt a képlet: ha a magyarok nyernek, bejutnak a negyeddöntőbe és szerdán a másik csoport első helyezettjével, a pekingi olimpián ezüstérmes izlandiakkal találkoznak. Minden más esetben a két volt veszprémivel, Sesummal és Vujinnal, valamint a szegedi Prodanoviccsal felálló szerbek lépnek tovább.
Idegesen, eladott labdákkal kezdett mindkét csapat, a magyarok egy kicsit előbb nyugodtak meg, a 4. percben 2-0-ra vezettek. Amint magukhoz tértek a szerbek, feljavult a védekezésük, ezáltal pedig fordítottak (4-3). Elsősorban Prodanovic remekelt: az első 12 percben négyszer volt eredményes. A magyarok még emberelőnyük alatt sem tudtak közelebb férkőzni, negyedóra elteltével 7-5-ös hátrányban álltak.
Ezután a két kapus, Fazekas és Stanic pillanatai következtek, Ilyés és Zubai kiállítása alatti kettős emberhátrányban a magyar kapus megfogta Vujin hétméteresét is. Több ok azonban nem volt az örömre, mert támadásban hasztalan próbálkozott a magyar együttes. Mocsai aztán kilencperces gólcsendet tört meg (7-9), de változatlanul kimaradtak a ziccerek, annak is örülni kellett, hogy csak két gól volt a különbség a szünetben.
A második félidőben egy újabb emberelőnyben feljött a magyar együttes 12-11-re, ám ahogy kiegészültek a szerbek, hamar dobtak két gólt. Mocsai elkapta a fonalat, gyorsan duplázott, így megint szoros lett az állás. A 38. percben Harsányi találata az egyenlítést jelentette (14-14). A fordítás ekkor még azért maradt el, mert Császár bombájába "belenézett" Stanic, akit aztán ápolni kellett.
Negyedórával a vége előtt 17-16-ra vezettek a szerbek, ám a kiválóan teljesítő Mocsai Tamás révén sikerült fordítani (18-17). Az utolsó tíz perc 21-18-as magyar vezetésről kezdődött, ekkor Császár adott lendületet a csapatnak. Négy perccel a vége előtt, 24-21-es magyar vezetésnél még utolsó időkérésével próbálta felrázni együttesét a szerb kapitány, de Mocsai ismét megvillant, majd ugyan kiállították, de Nikcevic a kapufát találta telibe, s ezzel elérhető közelségbe került a győzelem.
A szerbek a végén szépítettek, az utolsó percben - Mocsai Lajos szövetségi kapitány időkérését követően - azonban egy tökéletesen megjátszott figurából Nagy László betalált, ezzel eldőlt a meccs.
Mocsai Lajos szövetségi kapitány:
"Sorsdöntő mérkőzésen tudtunk mind védekezésben, mind támadásban átlagon felüli teljesítményt nyújtani. Erre a találkozóra tettünk fel mindent. Szerencsére a csapat remekül játszott. Ebből a halálcsoportból az Ázsia-bajnok dél-koreaiakat és az Eb-ezüstérmes szerbeket legyőzve jutottunk a legjobb nyolc közé. Borzasztóan boldog vagyok, mert másfél-két hete nagy feszültségben dolgoztunk, és most végre átszakadt egy lelki gát. A folytatás sem lesz könnyű, az izlandiak a legutóbbi olimpián másodikak voltak, a válogatottjuk magja pedig megmaradt, játékosaik a világ legjobb klubjaiban szerepelnek. Fiam mai teljesítményéről csak annyit, az élet plusz ajándéka, hogy együtt lehetünk az olimpián, és egy ilyen fontos meccsen kiemelkedően teljesített. Hogy belül mit érzek, maradjon az én titkom."
Mocsai Tamás:
"Fontos mérkőzés volt nagy téttel. Örülök neki, hogy jó napom volt, és segíthettem a válogatottnak. Ismerte egymást a két csapat, játszottunk a felkészülés során is, és úgy tűnik, mi jobban felkészültünk belőlük."
Nagy László:
"Küzdelmes meccs volt, végre védekezésben is azt nyújtottuk, amit tudunk, még ha igazából csak a második félidőben voltunk is elég hatékonyak. Megérdemelten nyertünk, kellett hozzá egy nagyon jó védekezés, kapusteljesítmény, elől pedig Mocsai Tomi és Császár klasszis játéka."
Császár Gábor:
"A tornán voltunk gödörben, de tudtuk, hogy ma nyernünk kell. Amit megbeszéltünk és elterveztünk, azt sikerült végrehajtani. Köszönjük a szurkolóknak, hogy bíztak bennünk, kitartottak mellettünk és erőt adtak nekünk."

Címkék: Olimpia-London2012

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.