Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 26. 10:49, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyar innováció a rákdiagnosztikában

Magyar innováció a rákdiagnosztikában

Áttörést hozhat a Pozitron-Diagnosztika Központ több százmillió forintos fejlesztése a prosztatarákkal diagnosztizáltak életében;

az innovatív magyar egészségügyi cég által kifejlesztett nyomjelző anyag ugyanis a betegeknél az áttéteket minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki - ismertette Szakáll Szabolcs nukleáris medicina szakorvos, a Pozitron-Diagnosztika Központ orvos igazgatója az MTI-nek.

A fejlesztéshez vezető projektre - többek között a PSMA-specifikus nyomjelzők (radiofarmakonok) kutatásához és előállításához - a cég több mint 385 millió forint forrást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által működtetett Kutatási és Technológiai Innovációs Alap pályázatán. A 2023 februárjában záródó projekt összköltsége 770 millió forint, a saját forrás pedig 385 millió forint, így a támogatás intenzitása 50 százalék, melynek várható megtérülése 7-8 év.

Az orvos igazgató elmondta, hogy a cég által kifejlesztett, speciális nyomjelzőt a központ saját laboratóriumában, saját részecskegyorsítójával állítja elő. Az egészségügyi fejlesztés révén a régióban elsőként Magyarországon nyílt lehetőség a nagy pontosságú PSMA-specifikus nyomjelző anyag alkalmazására a prosztatadaganatos betegek kivizsgálásában.

A különleges eljárás bevezetése utáni első évben a Pozitron-Diagnosztika Kft. néhány száz (PSMA-vizsgálat) kivitelezését vállalta, amelyből 250-et már eredményesen elvégeztek. A következő években ezres vizsgálati számmal terveznek, így a projekt zárását követő 7-8 évben csak ebből az egy forrásból megtérülhet a befektetés, miközben emberek ezreinek segít a pontosabb diagnózis - hangsúlyozta Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója.

Szakáll Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy a statisztikák szerint a prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, mely az ötödik vezető halálok, az öregedő európai társadalmakra általában jellemzően. Évente 5-6000 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak, a radikális műtéten átesettek egyharmadánál azonban a sebészi- vagy sugárterápiát követően kiújul a betegség, a fel nem fedezett áttétek miatt. A PSMA PET/CT-vizsgálatok elsődleges célja az ilyen kiújulások felderítése, kimutatása.

Állami térítéses PSMA PET/CT-vizsgálatra onkológus szakorvos utalhatja be a beteget, egyedi méltányossági engedély alapján. A vizsgálat magánfinanszírozás keretében is elérhető, szakorvosi javaslatra.

A Pozitron-Diagnosztika Kft. 2004-ben alakult, magyar tulajdonosok projektcégeként, onkológiai diagnosztikai PET/CT és kardiológiai világszínvonalú technológiával alkalmazott kutatások és vizsgálatok végzésére. A cég 2004 óta végez kutatás-fejlesztési tevékenységet, és orvosi szolgáltatások mellett a diagnosztikában alkalmazott izotópok előállításával is foglalkozik, melyeket saját radiokémiai üzemük részecskegyorsítójában (ciklotron) állítanak elő. Az elkészített nyomjelző anyagok egy részét a cég saját PET/CT-vizsgálatokhoz használja, másik részét pedig más szolgáltatók számára értékesíti.

A Pozitron nettó értékesítési árbevétele tavaly az előzetes számok szerint meghaladta az 1,7 milliárd forintot, kissé csökkent az előző évihez képest. Az üzemi tevékenységből származó nyereség 257 millió forintra csökkent a 2019-es 430 millióról, hasonlóan alakult az adózás előtti eredmény is.

A Pozitron-Diagnosztika Központban évente több mint 17 000 betegadag radiofarmakont állítanak elő. Ebből évi 6000 beteg vizsgálatára házon belül kerül sor, 11 000 adag pedig más PET/CT-központok számára készül, melyből 5500 darab export.

Címkék: rák, rákkutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.