Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Június 19. 07:18, péntek | Belföld
Forrás: MTI - fotó:hirado.hu

Magyarország kitart a közfoglalkoztatási program mellett

Magyarország kitart a közfoglalkoztatási program mellett

Novák Katalin szerint Magyarország kitart a közfoglalkoztatási program mellett, amíg szükséges.

Elismerték a magyar kormánynak a foglalkoztatás bővítése terén elért eredményeit az Európai Unió tagországainak szakminiszterei a foglalkoztatási, szociálpolitikai, egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanács (EPSCO) csütörtöki luxemburgi ülésén elfogadott dokumentumban - közölte az MTI-vel Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság az ülésen bemutatta a tagállamoknak tett legfrissebb, úgynevezett országspecifikus ajánlásait tartalmazó dokumentumot. Mint Novák Katalin mondta, a bizottság ebben a dokumentumban számos ponton elismerte a magyar kormány elmúlt éves munkáját. Kiemelte, hogy az utóbbi időszakban jelentős mértékben csökkent a munkanélküliség Magyarországon, pozitívak a gazdasági mutatók, a költségvetési hiány pedig fenntartható módon alacsony szintű.

Novák Katalin ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a magyar kormány szeretné mielőbb elérni az uniós foglalkoztatottsági szintet, végső soron pedig a teljes foglalkoztatottságot.

Az ülésen ugyanakkor voltak vitás kérdések. Az Európai Bizottság elsősorban a közfoglalkoztatási programot bírálta, vitatva, hogy az hosszú távú megoldás lenne, amely segíti a visszailleszkedést a munkaerőpiacra.

Az államtitkár elmondta, hogy ebben a kérdésben nem kívánnak engedni, a közfoglalkoztatási program ugyanis szerinte rendkívül sikeres eszköznek bizonyult, amely sokat segített olyan hátrányos helyzetű területeken is, ahol a versenyszféra nincs jelen. "Amíg szükség van rá, kitartunk a közfoglalkoztatás eszköze mellett" - jelentette ki.

A tanácskozáson, amelynek napirendjén elsősorban foglalkoztatási és esélyegyenlőségi témák szerepeltek, szóba került egy, a nemek közti egyenlőségről szóló európai uniós közös stratégia kérdése is. Novák Katalin leszögezte, hogy a jó családpolitika hozzájárul a nők érvényesüléséhez, és kijelentette, hogy Magyarországon a női foglalkoztatottság aránya történelmi csúcsponton van. Elmondta, sok helyen probléma, hogy a férfiak és a nők nyugdíjában jelentős különbség van, Magyarország azonban ebben a tekintetben az európai élmezőnybe tartozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár