Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Július 23. 05:03, szerda | Külföld
Forrás: Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:

Maláj utasszállító: szigorúbb szankciók Oroszországgal szemben

Maláj utasszállító: szigorúbb szankciók Oroszországgal szemben

Szigorúbb szankciók bevezetését sürgetik Oroszországgal szemben az Európai Parlament (EP) képviselői, miután az uniós parlament külügyi bizottsága kedden megbeszéléseket folytatott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel.

Az EP sajtószolgálatának közleménye szerint Klimkin úgy vélte, hogy Ukrajna európai törekvései miatt kénytelen "bűnhődni", ezért az EU-nak szolidárisnak kell lennie Kijevvel.

"Korábban kelet-ukrajnai polgárok önvédelmi csoportjairól volt szó, most viszont világos, hogy Oroszország által támogatott terroristákkal állunk szemben" - nyomatékosította a bizottság előtt Klimkin, hozzátéve: Donyeck "valódi népével" hajlandóak tárgyalni, de az orosz terroristáknak vissza kell menniük Oroszországba.

Elmar Brok, a külügyi bizottság német, néppárti elnöke úgy vélte, az ukrán biztonsági erőknek vissza kellene szerezniük a teljes ellenőrzést Ukrajna és Oroszország határa fölött, hogy a fegyverek és fegyveresek beáramlását meg lehessen állítani. Brok egyúttal arra az álláspontra helyezkedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök lépései nem hagynak lehetőséget a válság politikai rendezésére, ezért az EU-nak sokkal szigorúbb szankciókat kell bevezetnie Moszkvával szemben.

A bizottság ülésén Hollandia nagykövete, Peter De Gooijer is felszólalt, s közölte: kormánya addig nem áll meg, míg igazságot nem szolgáltatnak. Mint mondta, elsődleges céljuk az, hogy az áldozatok földi maradványai hazatérhessenek, aztán pedig független vizsgálatnak kell feltárnia a katasztrófa körülményeit. De Grooijer elítélte azt a módot, ahogyan a helyszínen a holttestekkel bántak, és világossá tette: ezt a holland nép sosem fogja elfelejteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.