Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Május 23. 15:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

Manchesteri robbantás - Őrizetbe vettek a hatóságok egy férfit

Manchesteri robbantás - Őrizetbe vettek a hatóságok egy férfit

Őrizetbe vettek a brit hatóságok kedden egy 23 éves férfit az előző éjjel a manchesteri rendezvényközpontban elkövetett, 22 ember életét kioltó, 59 embert megsebesítő robbantással összefüggésben,

amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalt. Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el az öngyilkos merényletet, de ezt a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedhetik fel.

A manchesteri rendőrség a Twitteren közölte, hogy őrizetbe vettek egy 23 éves férfit Manchester déli részében.

A brit kormányfő a válsághelyzeti tanácskozó testület, a COBRA értekezlete utáni sajtótájékoztatón elmondta: a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó, de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy az elkövető egyedül vagy valamely csoport tagjaként cselekedett.

Az áldozatok nemzetiségét egyelőre nem közölték. A sebesülteket ápoló intézmények nyilatkozataiból az derül ki, hogy sokan még nincsenek túl az életveszélyen, a halálos áldozatok száma növekedhet.

Theresa May hozzátette: továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában, de a belső elhárítás - MI5 - kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (JTAC), amelynek hatáskörébe tartozik a javaslattétel a készültségi szint módosítására, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet.



A robbanás Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt a 21 ezer férőhelyes, fedett Manchester Arena rendezvényközpont bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében. A koncertről távozó tömegben a házi készítésű pokolgéppel végrehajtott robbantás után pánik tört ki. A rendezvényen nagyon sok fiatal volt, köztük gyerekek is.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet - a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül - kedd kora délután jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként.

Az éjszaka több mint 400 rendőr dolgozott a terrortámadás körülményeinek felderítésén és a helyszín biztosításán. Londonban hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket.

Theresa May és Jeremy Corbyn, az ellenkézi Munkáspárt vezetője bejelentette, hogy a választási kampányt "további rendelkezésig" felfüggesztik. A Skót Nemzeti Párt (SNP) szintén jelezte, hogy a Manchesterben történtek után elhalasztja választási programjának keddre tervezett ismertetését. Nagy-Britanniában június 8-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat.

Részvétét fejezte ki brit partnereinek és az áldozatok hozzátartozóinak Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar pártok is.

Angela Merkel német kancellár közleményében leszögezte: Németország kiáll Nagy-Britannia mellett, és tovább folytatja a küzdelmet a terrorizmus ellen. Frank-Walter Steinmeier államfő közleményében azt írta, hogy megrázták a "gyilkos merényletről" szóló hírek, és "ezekben a tragikus pillanatokban különösen szoros a brit néphez fűződő kapcsolatuk".

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy a francia kormány Nagy-Britanniával együtt folytatja küzdelmét a terrorizmus ellen. Édouard Philippe francia miniszterelnök "a leggyávább terrorizmusnak" minősítette a robbantást, különös tekintettel arra, hogy azzal szándékosan gyermekeket vettek célba. A merénylet áldozatainak tiszteletére Párizsban kedd éjféltől lekapcsolják az Eiffel-torony fényeit. Tisztelegtek a merénylet áldozatai előtt a cannes-i filmfesztivál résztvevői is.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: mélyen megrázta, hogy a terrorizmus ismét félelmet akar gerjeszteni ott, ahol örömnek kell lennie. "A gyáva támadások csak tovább erősítik elkötelezettségünket, hogy együtt dolgozzunk az ilyen gyalázatos cselekmények elkövetőinek legyőzésén" - fogalmazott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban fejezte ki mély részvétét a terrormerénylet miatt, és "megerősítette készségét a terrorellenes együttműködés növeléséhez a brit partnerekkel".

Andrzej Duda lengyel államfő részvétnyilvánító levelében azt hangsúlyozta, hogy a terrorizmus a civilizációnkat érő halálos kihívás, és közösen kell fellépni az európai értékek védelmében.

Mély megrendülését fejezte ki a cseh kormány, és sürgette a robbantás hátterének mihamarabbi felderítését és a tettesek szigorú felelősségre vonását.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a közel-keleti térségben tárgyaló Donald Trump amerikai elnök is kemény szavakkal ítélte el a robbantást. Trump "gonosz veszteseknek" nevezte a terroristákat. "Nem nevezném szörnyeknek őket, mert szeretnék ezt a kifejezést... Mostantól fogva veszteseknek hívom őket, mert azok: lúzerek, és ha többen is lesznek, akkor is csak vesztesek" - hangsúlyozta az amerikai elnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.