Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 09. 07:47, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Még egy promenád a Köztársaság téren

Még egy promenád a Köztársaság téren

Igazi időutazásban lehetett része a bontás előtt álló Erkel Színház utolsó nyilvános bejárásán a kíváncsiskodónak, melynek végén Kovács Kolos is kardot rántott.

Mennyi öreg kacat, jegyezte meg egy idős pár. Való igaz, csak úgy sorjáztak a biedermeier ágymatuzsálemek, a koros műanyag gyümölcsöskosarak és az ókori Hellászt idéző vázák. Az Erkel Színház előterében gúlákba pakolt kellékeket a naiv szempárok mellett értők is vizslatták: egy kalózláda mellett Rost Andrea csevegett a múltról Kovács Kolossal, míg a zsámolyoktól körülölelt Miklósa Erika Tokody Ilonával emlékezett az épületben egykor végigélvezett felejthetetlen előadásokra.

A rögbisként tolongó médiamunkások eközben az utolsó vágóképeket készítették az ország második számú opera-és színházi épületéről. A megszületett kormányhatározat alapján ugyanis az Erkel Színházat összesen mintegy 1,8 milliárd forintból varázsolják újjá 2013 végére. A visszaszámlálás az Opera honlapján látható órán keresztül hivatalosan is elkezdődött.

Sisakot húztak a művészek

Keményfejű emberek ők, de azért nem ennyire – mutatott az építkezéseken használt védősisakban feszítő világhírű magyar operaénekesekre Ókovács Szilveszter. A Magyar Állami Operaház kormánybiztosa megjegyezte, 5 évvel ezelőtt született már egy kormányhatározat a köztársaság téri épület felújításáról, a munkagépek azonban azóta sem láttak neki a bontáshoz. Az új szövegbe a célok mellett szerencsére a megfelelő számok is bekerültek, így idén 100 milliót, jövőre pedig 1,7 milliárd forintot költhet az állam a színház teljes körű felújítására, fogalmazott Ókovács. Hozzátette: hacsak nem találnak avar kori leleteket vagy bombákat a bontáskor, akkor pontosan egy év múlva itt ünnepelheti 101 éves születésnapját az újjávarázsolt Erkel Színház.

Reméljük, hogy a ma feltámadó szél az Erkelt is tisztára söpri, az ég pedig kiderül a színház felett, vedlett időjóssá Mozsár István, a felújításért felelős ügyvezető igazgató, aki a sajtótájékoztatót követően már gyakorlott idegenvezetőként dirigálta az érdeklődők seregét.

Megmentették, hogy felújíthassák

Az első állomás az emeleti büfé volt, ahol kiderült: a falon lógó két Bernáth Aurél-kép, illetve az azokat 2009-ben védetté nyilvánító Kulturális Örökségvédelmi Hivatal mentette meg a színház épületét attól, hogy a földdel tegyék egyenlővé. Na, ez itt a zsákutca, kiáltott fel valaki egy hatalmas földszinti ventillátorhoz érve, a labirintusból azonban földalatti kincsesbányába vezetett a menet. A 400 ezer kelléket rejtő tár kapui utoljára nyíltak meg a kíváncsiskodó tekintetek előtt. A kopja- és dárdahegyek mellett találtunk itt '30-as évekbeli versenyautó-hasonmást, de még arab feliratot viselő utcatáblát is. Látják, itt már látszik a rabicolás, mutatott a vakolatbugyit ledobó vasrácsokra Mozsár.

A wc-ben skáláztak

A férfi öltözőbe lépve még Tokody Ilona és Miklósa Erika is felváltva ámuldozott a Don Giovanniból avagy a Székelyfonóból oly jól ismert molyrágta ruhák láttán. A művészbüfé ablakában heverő, félig nyitott sakk készlet játékra csábított, a férfi mosdó látványa pedig mélyebb emlékeket hívott elő a művészekből. „30 évig a wc-ben skáláztunk” – dörögte Gulyás Dénes, ám Tokody Ilona riposztja sem késett sokat: „no, de milyen remek akusztika van ott”.

Az ügyvezető a színpad mögötti hatalmas raktárban elmondta, amennyiben 5-10 év múlva további források is rendelkezésre állnak, a jövőre megújuló épület legószerűen tovább bővíthető lesz majd. Korábban hallatszottak olyan hangok, hogy a színház jelen állapotában életveszélyes. Az igazság ezzel szemben a következő: maguk a felmérést végző mérnökök is meglepődtek azon, milyen jó állapotban van az 1911-ben, 9 hónap alatt felépített színház. Statikailag tökéletesen rendben van az épület, fűzte hozzá idegenvezetőnk immár a hatalmas leplekkel letakart nézőtéren.

Kardot rántott Kovács Kolos

Eközben a hátsó színpadon már minden készen állt az móka-kacagáshoz, a helyszínbejárás ugyanis csupán előjáték volt a centenáriumi ünnepséghez. Kovács Kolos egykezes kardjával szelte fel a százéves Erkel díszes tortáját, amiből minden megjelent kapott egy szeletet. „Önmagában egy nappaliból nem állhat egy lakás. Szükség van gyerekszobára, hálószobára és mosdóra is” – tekintett immár a jövőbe Ókovács Szilveszter, aki zárásként bejelentette: 2012. február 18-án megtartják majd az Erkel-estet. A befolyó összeget hozzácsapják a tervezett költségvetéshez, így maguk a művészek is hozzájárulnak a munkálatokhoz. Az óra ketyeg, 366 nap múlva pedig megszólal a vekker, és 2007 után újra felgördül a függöny a Köztársaság téren.

Címkék: Erkel Színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.