Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Április 11. 16:01, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Még idén lehet vidéki Michelin-csillagos étterme Magyarországnak

Még idén lehet vidéki Michelin-csillagos étterme Magyarországnak

Még idén lehet vidéki Michelin-csillagos étterme Magyarországnak - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az MTÜ hétfőn közzétett hivatalos podcastjában.

Magyarország eddig 20 Michelin-elismeréssel rendelkezik, ennek látható következményei is vannak - emelte ki Guller Zoltán, hozzátéve: az elmúlt öt év munkáját figyelembe véve bizakodó, hogy ebben az évben meglesz az első vidéki Michelin-csillag is, amely újabb ugrást jelent.

Mint mondta, mintegy 50 ezer vendéglátóhely működik ma Magyarországon. Jelenleg a hazai gasztronómia a virágkorát éli, a gasztroforradalom második szakaszában már az a feladat, hogy a vidéki éttermek is fejlődjenek, a mennyiség helyett a minőségre helyezzék a hangsúlyt.

Guller Zoltán szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy étterem akkor tud rentábilisan működni, ha az odajárók fele helyi lakos. A Covid-járvány alatt a kizárólag külföldi vendégekre épülő éttermek megszenvedték az időszakot, míg a hazaikra épülő vendéglátóhelyek sokkal ellenállóbbnak bizonyultak.

Az elmúlt években a Covid-járvány a házhozszállítást erősítette, "a járvány után, jelenleg, a háborús környezetből fakadó gazdasági nehézségekkel terhelt időszakban az a kihívásunk, hogy előtérbe helyezzük a minőségi gasztronómiát, és az embereket visszaszoktassuk az éttermekbe" - hangsúlyozta az MTÜ vezérigazgatója.

Felidézte, hogy az elmúlt hónapokban több nagyszabású gasztronómiai rendezvény is Magyarországra irányította a figyelmet. Februárban a Michelin Guide-dal volt az MTÜ-nek közös eseménye, március végén Budapesten tartották a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét, ahol a magyar csapat második helyezést ért el. Ők jövőre Lyonban a világdöntőben mérettetik meg magukat.

Kitért arra is, hogy a napokban ért véget a Dubaji Világkiállítás, ahol az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt Magyar Pavilon hazánk vízkincseit, azok kialakulását és felhasználását mutatta be. A Világkiállítások Nemzetközi Szövetsége a legjobban bemutatott tematika kategóriában ezüstéremmel díjazta a pavilont, amelynek több mint egymillió látogatója volt mintegy 200 országból - hangsúlyozta Guller Zoltán, megjegyezve, hogy az expón 40 magyar kulturális eseményt szerveztek 700 magyar fellépő részvételével, a legnépszerűbb étel a gulyásleves volt, amelyből 1500 liter fogyott.

Az MTÜ vezérigazgatója szerint jól alakult az első negyedév: január-márciusban a vendéglátás árbevétele valamivel kevesebb mint 280 milliárd forintot tett ki, ami tavalyhoz képest kétszeres növekedést jelent. Húsvétra eddig több mint 400 ezer vendégfoglalást jegyeztek elő, fokozatosan növekszik a belföldi és külföldi vendégek érdeklődése. A legnépszerűbb desztináció továbbra is a Balaton és a főváros.

2022-ben 36-37 millió vendégéjszakával számolnak, csaknem 3,5 millió vendégéjszakát már le is foglaltak - emelte ki Guller Zoltán, hozzátéve, hogy országos átlagban legalább 20 százalékos forgalomnövekedésre számítanak, figyelembe véve az orosz-ukrán háborúból fakadó következményeket is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során