Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 22. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megbocsátani a megbocsát­hatatlant? – beszélgetés a jó házasság titkairól

Megbocsátani a megbocsát­hatatlant? – beszélgetés a jó házasság titkairól

A házasság olyan kincs, ami nem csak a vallásos embereknek fontos, mégis egyre kevesebben merik vállalni: az intézmény népszerűsítésére született meg a Házasság Hete mozgalom, amely minden évben központi és helyi rendezvényekkel kívánja segíteni és támogatni a házasságban élőket, valamint a házasságra készülő fiatalokat. A Rádió Orient műsorában Péterfai János és Herjeczki Kornél, az esemény szervezői beszéltek a házasság, hit és a bizalom fontosságáról.

Február 10. és 17. között hatodik alkalommal rendezték meg Magyarországon a Házasság Hetét. A rendezvény 17 évvel ezelőtt egy nagy-britanniai kezdeményezésre indult el. Richard Kane magánakciójával a házasság intézményének népszerűsítését akarta elérni. A Rádió Orient műsorában Péterfai János házassági tanácsadó elmondta, a magyar esemény is a házasságkötés támogatását, valamint a házasságban élők bátorítását és segítését tűzte ki céljául. Herjeczki Kornél hozzátette, a mozgalom minden évben egyre nagyobb hazai összefogást eredményez. „A média figyelmének felkeltésével kívánunk eljutni az emberekhez. Fő célunk, hogy teret adjunk a házasságért és a kapcsolatok javításáért küzdő helyi kezdeményezéseknek és jó példáknak” – hangsúlyozta.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a hazai mozgalom a felekezeti eltérések ellenére jól működik. „Lefedjük a kis és a nagy egyházak egész spektrumát, emellett a házassági tanácsadással foglalkozó szolgálatok is belefolynak munkánkba. A házasság és a Biblia üzenetének átadására össze tudunk fogni” – emelte ki Péterfai. Herjeczki hangsúlyozta, a házasság egy olyan érték, ami nem csak a vallásos embereknek fontos – 21 országban 2 millió ember vesz részt az eseményen.

A Házasság Hetének arca minden évben egy ismert pár. Idén Várnagy Andrea és Farkas Zsolt kapta ezt a feladatot. A szervezők elmondták, a kiválasztás legfontosabb szempontja a hitelesség. Péterfai kiemelte, igyekeznek hívő embereket felkérni. „Ezek a párok bíznak abban, hogy a kapcsolatban felmerülő problémákat hittel és imádsággal tudják kezelni. Emellett kellően népszerűek ahhoz, hogy minél szélesebb réteget megszólítsanak” – hangsúlyozta a vendég.

Herjeczki hozzátette, az idei pár is olyan, mint bárki más – hétköznapi terhekkel és botlásokkal kell szembenézniük. Azonban van bennük elkötelezettség házasságuk fontosságáért, azt életre szóló kapcsolatként élik meg. „A házasság egy befektetési lehetőség, amelyet folyamatosan gondozni kell. A beleadott idő, energia és szeretet nagyon megtérül” – jelentette ki.

A Házasság Hetének szervezői a Rádió Orient műsorában az idei év programjait is bemutatták. A központi rendezvények között ünnepi istentiszteletek, házassági tanácsadás, nyilvános beszélgetés, koncert, könyvbemutató és fáklyás felvonulás volt. Herjeczki Kornél az idei év hangsúlyos elemének a fiatalok házasságra való felkészítését emelte ki.

A jó házassághoz kell szerelem, azonban nem ez az elsődleges hozzávaló – emelte ki Péterfai. A házassági tanácsadó elmondta, a szerelem megédesíti és teljesebbé teszi a házasságot. Ennek ellenére táplálása tanulható. „Az izzás egy-egy figyelmességgel, együtt töltött idővel vagy randevúval bármikor feléleszthető” – hangsúlyozta. Hozzátette, a házasság egy egész életre szóló szövetség.

Péterfai a tartós házasság alapértékeiként a feltétel nélküli bizalmat, a megbocsátást és a másik ember felé irányuló figyelmességet nevezte meg. „Kitartok akkor is a másik mellett, hogyha ebből rövid távon károm lesz, hiszen tudom, hogy hosszú távon mindez megtérül” – emelte ki. Herjeczki hozzátette, az elromlott házasságok többnyire a felek éretlen személyiségének eredményei. „Amennyiben nem tudnak eggyé válni és mindig a másikat akarják felülmúlni, zsákutcába kerülnek” – jelentette ki.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendégei a vallás házasságban betöltött szerepéről is beszéltek. Péterfai a személyes hit és meggyőződés fontosságát emelte ki. „A vallásosság nem mindig segít, hiszen sok esetben olyan viselkedésformát kényszerít az illetőre, amivel az nem tud azonosulni. A házasságokban a hit és a bizalom a kulcselem, a nehézségeket csak figyelemmel tudjuk legyőzni. A Biblia útmutatást ad a szeretethez, a türelemhez és a megbocsátáshoz” – hangsúlyozta.

A Házasság Hetének szervezői a válások magas arányát a házasságkötések számának csökkenésével és az individuális társadalom kialakulásával magyarázták. Péterfai elmondta, csökkent a másikba vetett hit és bizalom. „Amennyiben gondunk van, az áldozatok helyett fogyasztói módon egyszerűen lecseréljük a kapcsolatot. Azonban itt nem tárgyakról, hanem emberekről, érzésekről és életsorsokról van szó” – emelte ki.

Életünk egyik legnagyobb döntése, hogy kivel házasodunk össze – mondta Péterfai János. A házassági tanácsadó hangsúlyozta, a házasságról való gondolkodásmód önmagunkat is meghatározza. A fiatalok napjainkban nehezen vállalnak fel döntéseket, a meghozott döntések mellett pedig alig tartanak ki. „Érdemes az út egészén végigmenni és megbocsátani a megbocsáthatatlant is. A megpróbált kapcsolat sokkal tartalmasabb és gazdagabb, mint a lecserélt” – magyarázta a vendég. Hozzátette, a házasság teljességet és növekedést ad az embereknek, ki tudják fejezni benne az Istentől kapott szeretetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.