Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Október 23. 15:12, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Megjutalmazzák az oltást népszerűsítő háziorvosokat Szlovéniában

Megjutalmazzák az oltást népszerűsítő háziorvosokat Szlovéniában

Plusz juttatásban részesítik azokat a háziorvosokat és ápolókat Szlovéniában, akik hozzájárulnak a koronavírus elleni oltási kampány felgyorsításához - közölte a szlovén közszolgálati televízió pénteken.

A kormány döntése szerint jutalmat csak azok a háziorvosok és rendelőikben dolgozó ápolók kaphatnak, akik legalább heti két órát töltenek többlettevékenységgel: a betegek aktív megszólításával és a védőoltások népszerűsítésével. Továbbá, ha a törzskartonnal rendelkező pácienseik legalább 45 százaléka megkapta az első oltást, vagy legalább 55 százalékuk mindkettőt.

A kabinet az intézkedéssel az oltási kampányt akarja felgyorsítani, a juttatásokat pedig az állami költségvetésből fedezi.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 182 060-an kaptak védőoltást, közülük 1 109 508-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka. Péntekre 1965 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményei miatt kilenc beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 440-en vannak kórházban, 120-an intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 3258 új fertőzést azonosítottak, a kétszeresét a múlt hetinek. A vírus okozta Covid-19 betegségben 17-en haltak meg. Kórházban 997 beteget ápolnak, közülük 135-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 881 702-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 767 965-en már a második adagot is felvették.

Járványügyi szakemberek mindkét országban azzal magyarázzák a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedését, hogy a rossz idő beálltával az emberek sokkal többet tartózkodnak zárt helyen, az alacsony átoltottság miatt pedig gyorsabban terjed a vírus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése