Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 03. 07:57, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Megnyílt az Ember a rács mögött című börtönkiállítás Veszprémben

Megnyílt az Ember a rács mögött című börtönkiállítás Veszprémben

Megnyílt az Ember a rács mögött című börtönkiállítás Veszprémben, a Veszprémi Törvényszék mínusz harmadik szintjén, az egykori várbörtön területén.

A keddi megnyitón Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere úgy fogalmazott, bár az Európa kulturális fővárosa (EKF) évad december végén sikeresen befejeződött, a közösség- és városépítő feladatnak nincs vége. Most az a kérdés, hogyan tud élni a város a lehetőséggel - tette hozzá.

Kiemelte: börtönkiállítás látogatóközpontjának helyet adó, korábban a belváros egyik "rozsdafoltjaként" álló Ruttner-házat tavaly szintén az EKF-program részeként újították fel.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a kiállítást megnyitva arról beszélt: annak elsődleges feladata a fiatalok bevonása, vitára késztetése, elgondolkodtatása.

Azt mondta: minden társadalom és közösség a kezdetek óta szembesült azzal, hogy vannak olyan cselekedetek, amelyek nem férnek bele a békés együttélés kereteibe, és azokra a társadalomnak reagálnia kell.

Hangsúlyozta: az évek során a bűnösökkel való bánásmód is változott. Évszázadok óta velünk élő kérdés, hogy a börtönben levők milyen bánásmódot érdemelnek, valamint az is, hogy a börtön elsődleges funkciója a büntetés vagy a társadalmi visszailleszkedés elősegítése - mondta.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a kiállítás megnyitását követően a közmédiának nyilatkozva emlékeztetett: Európa utolsó várbörtöne volt a veszprémi, mielőtt 2003-ban kiköltözött egy modern épületbe a város szélére. Mint mondta, maga is többször járt benne bírósági fogalmazóként.

Halálos ítéleteket is végrehajtottak itt, a legutolsót 1967-ben éppen egy politikai ügyben - tette hozzá a tárcavezető.

Az interaktív elemekkel gazdagított kiállítás történelmi korokon átívelve mutatja be a büntetés-végrehajtás történetét Veszprémben, melynek során az elítéltek személyes történeteivel is megismerkedhetnek a látogatók, akik a tárlatot elhagyva egy új várfalsétányon juthatnak ki az épületből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől