Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 29. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

MNB: közel a cél?

MNB: közel a cél?

Újabb történelmi mélypontra, 10 bázisponttal 2,4 százalékra vágta az alapkamatot a magyar jegybank. A döntés megfelelt a várakozásoknak, az MNB indoklása szerint a kockázati megítélésének javulása mellett volt lehetőség az óvatos csökkentésére. Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor a jegybanki alapkamat 7 százalékon állt.

Az eseteleges további kamatcsökkentésről a jegybank a makrogazdasági kilátások és a kockázati megítélés alakulásának átfogó értékelése alapján, valamint a júniusi inflációs jelentés ismeretében dönt majd.

A kamatdöntési közlemény tartalmilag nem sokban tért el az áprilisi közleménytől. Ismét megállapította a jegybank, hogy a gazdaság bővülése tovább folytatódhat, de a kibocsátás elmarad még a potenciális szinttől, amelyet nagyjából 2015 közepén érhetünk el. A foglalkoztatottság bővül, a munkanélküliség csökken, de még felette van a hosszú távon elfogadhatónak tartott szintnek. Középtávon az inflációs nyomás mérsékelt maradhat.Az infláció áprilisban tovább csökkent, de 2015-től elérhető közelségbe kerülhet a 3 százalékos cél.

Nem jön ki a matek

Ha a cseh alapkamat szintjével nem kalkulálnánk (0,05 százalék), akkor lengyel barátainkat lehagyva (2,50 százalék) nálunk lenne a legalacsonyabb kamatszint a térségben. Utóbbi gazdaságának stabilitása hozzánk mérve nehezen vitatható. Az országkockázati megítélés (CDS-felár csupán 50 bázispont) és kamatszint együttesen 3 százalékos hozamszintet predesztinálna, míg nálunk ez a mutató értéke a 2,4 százalékos kamatszinttel számolva 4,35 százalékon állna meg - mondják az Equilor elemzői.

Ezt látva még mindig jelentős hozamfelárunk van a lengyelekhez képest, azonban az egyre alacsonyabb kamatszint a befektetőket idővel más piacokra terelheti – példának okáért említenénk a román irányadó ráta 3,50 százalékos szintjét, amihez 'csupán” 1,50 százalékos országkockázati felár társul. A részvénypiaci rali egyelőre várat magára a hazai börzén, ám a hazánk hitelminősítésének javulása ezen termékek esetén éreztetheti leginkább hatását a közeljövőben.

Forintpiaci várakozás

A hosszabb távú trendeket és a fundamentumokat együttesen vizsgálva tartósan 300 körüli EUR/HUF kurzussal számolunk. A kamatdöntés kommentárjától függően a jegyzés a jelenlegi szintekről a 306-307-es sávig emelkedhet első körben, ahol az 50 és 100 napos mozgóátlag szabhat gátat a további gyengülésnek technikai alapon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.