Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 14. 07:13, hétfő | Kék hírek
Forrás: OrientPress

Mosószer feketén - Békésben csapott le a „Piszkos Tizenkettő”

Mosószer feketén - Békésben csapott le a „Piszkos Tizenkettő”

Ötszázezer kiló ruha mosásához elegendő hamis mosószert és öblítőt találtak a ,,Piszkos Tizenkettő' akcióban a pénzügyőrök és a revizorok Békés megyében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szabálysértési és büntetőeljárásokat indított, illetve fejenként több százezer forintos bírságot szabhat ki a békéscsabai piac és környékének árusaira egyebek mellett feketefoglalkoztatás és igazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés megyei pénzügyőrei és adóellenőrei közös akciót hajtottak végre a vásárlókat megtévesztő hamisítványok kiszűrésére. A ,,Piszkos Tizenkettő' akcióban 34 pénzügyőr és hét adóellenőr vett részt, akik egyszerre 12 helyszínen ellenőrizték az árusokat. Az akció központja a békéscsabai piac és környéke volt, de vizsgálatok zajlottak Battonya, Méhkerék és Gyula körzetében is.

A pénzügyőrök néhány óra leforgása alatt, nyolc helyen találtak közismert világmárka jelzésével ellátott mosóport és öblítőt kiskereskedelmi egység, egyéb üzlethelyiségek, garázsok, tehergépjárművek, illetve személygépjárművek ellenőrzésekor. Az összesen mintegy 551 ezer kiló ruha mosásához elegendő 11 640 kg hamis mosóport, valamint 2 934 liter hamis öblítőt a pénzügyőrök lefoglalták. Ennek a mennyiségnek a piaci értéke megközelítőleg hat és félmillió forint. Négy esetben szabálysértési eljárás indult, négy esetben pedig feljelentés alapján a NAV pénzügyi nyomozói indítottak eljárást áru hamis megjelölése bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.

Az akcióban az adóellenőrök hat adózónál indították meg az áru eredetének ellenőrzését. Ezekben az esetekben vagy semmilyen beszerzési számla nem volt, amiből kiderült volna, hogy honnan van az áru, vagy a forgalmazók olyan bizonylatokkal álltak elő, amelyek hitelessége kétséges. A foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségének elmulasztását egy esetben állapították meg a revizorok.

Igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért az adóhatóság az áru forgalmi értékének 40 százalékáig terjedő, de magánszemély esetében legalább 200 ezer forint, más adózó esetében 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki. Ezen kívül az üzlethelyiséget 12 nyitva tartási napra lezárhatja, illetve - üzlethelyiség nélkül végzett tevékenység esetén - üzletlezárást helyettesítő bírságot állapíthat meg. Ennek felső határa magánszemély esetében 200 ezer forint, más adózó esetén 500 ezer forint.

Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása egymillió forintig terjedő mulasztási bírság kiszabását, illetve szintén 12 napi üzletlezárást, vagy üzletlezárást helyettesítő bírság kiszabását vonhatja maga után – derül ki a NAV közleményéből.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.