Hírek
2014. Július 31. 05:00, csütörtök |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Napi öt adag zöldség/gyümölcs elegendő az egészséghez?
Egy új tanulmány szerint napi öt adag zöldség és/vagy gyümölcs elegendő a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatának csökkentésére, beleértve a szív-és érrendszeri betegségeket.
Ellentétben korábbi elemzésekkel a mostani vizsgálat azt állítja, a napi öt adagnál több zöldség/gyümölcs fogyasztásának nincs további jótékony hatása - írja a Medical News Today.
Nem újdonság, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kulcsszerepet játszik a szív-és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozás csökkentésében. Abban azonban viták vannak, hogy pontosan napi hány adag fogyasztása ajánlott. Egy, az idei év elején készült tanulmány azt javasolta, hogy az egészség megőrzéséhez napi hét adag zöldség/gyümölcs fogyasztása ajánlott.
A mostani metaelemzés keretében 16 korábbi tanulmány eredményeit vették szemügyre, amelyek összesen 835 ezer résztvevő adatait tartalmazták, akik közül időközben 56 ezren vesztették életüket.
Megállapították, hogy minden egyes napi további zöldség vagy gyümölcs fogyasztása átlagosan 5 százalékkal csökkentette a kardiovaszkuláris betegségek miatt bekövetkező halálozás kockázatát. Azonban ezúttal arra is rámutattak, hogy az ötödik adag elfogyasztása után már nem volt kimutatható további jótékony egészségügyi hatás, ezért a szerzők úgy vélik, napi öt adag zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása ideális az egészség megőrzéséhez.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 01. 08:57, szombat | Életmód
Halottak napja - Országszerte hosszabb ideig tartanak nyitva a temetők
2025. Október 31. 08:06, péntek | Életmód
Ma van a reformáció emléknapja
Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.
2025. Október 30. 07:35, csütörtök | Életmód
Parajd - Szakértők: az elárasztott parajdi sóbányát nem lehet megmenteni, de a térségben újabbakat lehet kialakítani
Szakértők szerint az elárasztott parajdi sóbányát nem lehet megmenteni, de a térségben újabb sóbányákat és sóba vájt turisztikai létesítményeket lehet kialakítani

