Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 08. 14:48, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nehezen megvalósítható feladatot végeztek el a magyarok

Nehezen megvalósítható feladatot végeztek el a magyarok

Kiemelkedő sikerrel zárta a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) azt a 11 európai ország 23 szervezetének részvételével megvalósult programot.

Amely rendkívül magas hőmérséklet mellett és szélsőségesen nagy elektromos mezőkben is működőképes elektronikai eszközök és szenzorok kifejlesztését tűzte ki célul.

Az akadémiai intézet gyémánttartalmú mintapreparációjában és az angström mérettartományban végzett mikroszkópos anyagvizsgálatával vívta ki a résztvevők elismerését. (Egy angström a nanométer tizedrésze, a méter tízmilliárdod része.)

Az MTA MFA közleménye szerint szélsőséges körülmények között, mint amilyenek a világűrben vagy egy repülőgép hajtóművében uralkodnak, az elektronikus eszközök, számítógépek csak speciális alkatrészekkel üzemeltethetők. A három évvel ezelőtt Anglia, Ausztria, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Svájc, Svédország és Szlovákia részvételével indult 14 millió eurós európai projekt, a MORGaN (Materials for Robust Gallium Nitride) nagyfrekvencián működő nagyteljesítményű gallium-nitrid alapú tranzisztorok előállítását tűzte ki célul, amelyek rendkívüli környezetben is megbízhatóan működnek.

„A feladat kritikus pontja volt, hogy a lényeges méretcsökkenést nagyteljesítményű eszközöknél kellett elérni, azonban ilyenkor az áramköri elemekben nagy hő keletkezik. A káros melegedést hőelvezetéssel kell megoldani, erre pedig a gyémánt kiválóan használható. Az MFA nehezen megvalósítható feladatot végzett el: gyémánttartalmú mintapreparációban és angström mérettartományban végzett mikroszkópos anyagvizsgálattal járult hozzá a fejlesztéshez. A most záruló MORGaN-projekt jelentése külön hangsúlyozza, hogy a kiemelkedő színvonalú magyar szakértelem segítette a gyémántrétegek nanoszerkezetének vizsgálatát, amelyre a világon csak kevesen képesek” – hangsúlyozza a közlemény.

Pécz Béla, az MTA doktora, az MFA igazgatóhelyettese, a program magyar részének irányítója kiemelte, hogy a nanotartományban történő vizsgálatoknak komoly hagyományai vannak a kutatóintézetben, de „a világszínvonalú munkához elengedhetetlen a korszerű eszközpark”.

„A vizsgálatok egyik kulcsműszere a nagyfelbontású transzmissziós elektronmikroszkóp, ezért időszerű lenne egy angström alatti pontosságú mérőberendezés beszerzése, amely maradéktalanul kielégítené a leendő legnagyobb magyar kutatóintézet, az MTA Természettudományi Kutatóközpont igényeit is. Egy ilyen eszköz ára közel hárommillió euró, azonban segítségével nemcsak az atomszerkezet látszik torzításmentesen, hanem úgynevezett érzékeny minták kémiai vizsgálatára is alkalmas. A kiváló hazai szakértelem megfelelő eszközpark birtokában olyan ipari anyagvizsgálati feladatokat is megoldhat, mint korrózióálló bevonatok, dugattyúk vizsgálata a járműipar számára, vagy különféle elektronikai eszközök bevizsgálása, ásványi anyagok, porok, nanocsövek értékelése és napelemek rétegeinek elemzése” – sorolta az igazgatóhelyettes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.