Városlista
2021. december 4, szombat - Barbara, Borbála

Hírek

2021. Augusztus 31. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Németországban 13 éves csúcson az infláció augusztusban

Németországban 13 éves csúcson az infláció augusztusban

Németországban 2008 júliusa óta legmagasabb fogyasztói áremelkedést mértek idén augusztusban.

A Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint augusztusban 3,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest a júliusi 3,8 százalék után, és stagnáltak júliussal összevetve, amikor a havi drágulás 0,9 százalékos volt.

Elemzők is 3,9 százalékos éves inflációval számoltak és 0,1 százalékos fogyasztói áremelkedéssel júliushoz viszonyítva.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) augusztusban éves bázison 3,4 százalék, havi bázison 0,1 százalék volt.

Júliusban a HICP éves bázison 3,1 százalékot, havi bázison 0,5 százalékot tett ki.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos inflációs célját már a negyedik hónapja meghaladó áremelkedés részben a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett alacsony bázisnak tulajdonítható, de az áremelkedéshez nagyban hozzájárult a járványvédelmi korlátozások enyhítésével felpörgő gazdasági aktivitás és a növekvő lakossági kereslet is.

Augusztusban a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal az energiaárak emelkedtek éves összevetésben a júliusi 11,6 százalék után. Az élelmiszerek árnövekedése 4,3 százalékról 4,6 százalékra, a szolgáltatásoké pedig 2,2 százalékról 2,5 százalékra gyorsult.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 04. 08:00, szombat | Külföld

Kezdődhet az 5-11 év közötti gyerekek oltása Horvátországban és Szlovéniában

Már a jövő héten megkezdődhet az 5-11 év közötti gyerekek oltása a koronavírus ellen Horvátországban és Szlovéniában - közölte a helyi sajtó pénteken.

2021. December 04. 06:00, szombat | Külföld

Szigorításokat jelentett be a belga kormány

A belga kormány péntek délután járványügyi szigorításokat rendelt el, az új koronavírusos fertőzések növekedő száma, és az egyre jobban túlterhelt egészségügyi rendszer miatt.

2021. December 03. 16:07, péntek | Külföld

Levonulóban a megbetegedési hullám Oroszországban

Csökkenőben van az új típusú koronavírus okozta megbetegedési hullám Oroszországban - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter pénteken egy moszkvai tanácskozáson.

2021. December 03. 08:48, péntek | Külföld

Valószínűleg omikron variánssal fertőződötteket találtak Romániában

Nagy valószínűséggel az omikron variánssal fertőződött meg két, Dél-Afrikából érkezett román állampolgár, azok közül, akiknek pozitív lett a bukaresti katonai repülőtéren kedden elvégzett koronavírus-tesztje