Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Május 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti/illusztráció: mti

Normál hűtőszekrényben is lehet tárolni a BioNTech/Pfizer-vakcinákat

Normál hűtőszekrényben is lehet tárolni a BioNTech/Pfizer-vakcinákat

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rugalmasabb tárolási körülményeket javasol a BioNTech és a Pfizer cégek közösen kifejlesztett, Comirnaty nevű vakcinájának,

az amszterdami székhelyű uniós ügynökség friss ajánlása szerint a bontatlan üvegeket 2-8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) hétfőn közzétett ajánlása szerint a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott BioNTech/Pfizer-oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat a korábban megjelölt öt nap helyett akár egy hónapig (31 napig) is tárolni lehet normál hűtőszekrényben.

Az oltóanyag tárolásának és felhasználhatóságának változása várhatóan jelentős hatással lesz a vakcinák elosztására és az oltási kampányok tervezésére - közölték.

Az EMA szakértői bizottsága ezt megelőzően március végén tett közzé ajánlást a BioNTech/Pfizer-oltóanyag szállítására vonatkozóan. A márciusi ajánlás szerint a vakcina szállítása és hosszan tartó tárolása esetében elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a korábban jelzett mínusz 90 és mínusz 60 Celsius-fok helyett.

Az ajánlások megkönnyítik a vakcina gyors szétosztását az uniós tagországok között és azokon belül azáltal, hogy megszűnnek a különlegesen alacsony hőmérsékletű tárolási feltételek - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk