Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 13. 14:16, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: a rendőrség megfelelően biztosította a legutóbbi tüntetéseket

Ombudsman: a rendőrség megfelelően biztosította a legutóbbi tüntetéseket

Az ombudsman szerint az elmúlt napokban a rendőrség valamennyi esetben a gyülekezési jogot tiszteletben tartva biztosította a tüntetéseket.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-nek küldött szerdai közleményében azt írta, hogy Szabó Máté ombudsman megállapítása szerint az elmúlt napok tüntetései során a rendőrség a rendelkezésére álló eszközzel elősegítette a gyülekezési jog gyakorlását. Valamennyi esetben a gyülekezési jogot tiszteletben tartva biztosították a rendezvényeket, bár - jegyezték meg -, a hétfői tüntetések rendőri kezelésének vizsgálata még nem zárult le.
A közlemény szerint a múlt csütörtöki, "székházfoglalásként" ismertté vált rendezvény esetében – a jogos birtokos erre vonatkozó kérése hiányában – a rendőrség nem intézkedett az engedély nélkül az épületben és az udvarán tartózkodókkal szemben. Később a helyszínre érkező szimpatizánsok és ellentüntetők közötti konfrontációt arányos rendőri fellépéssel előzte meg, a nap végén pedig hasonló fellépésével biztosította a menetet, amely a Lendvay utcából az Alkotmánybírósághoz indult.
Szabó Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy a Jobbik székely autonómiáért szervezett múlt hét szombati rendezvényén többen is a bíróság által korábban jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruhájára hasonlító öltözetben jelentek meg, ami szabálysértés. Álláspontja szerint ugyanakkor a rendőrség a békés gyülekezési jog gyakorlását elősegítő, és megnyugtató válaszokat adott azzal, hogy törvényben előírt intézkedési kötelezettségét nem a rendezvény elején, azt esetleg megzavarva, hanem a tüntetés után igazoltatásokkal, illetve feljelentésekkel teljesítette.
Az alapvető jogok biztosának munkatársai a tüntetések helyszíni vizsgálatai alapján úgy értékelik, hogy az "alapjogbarát tömegkezelési megoldások" elősegítik a gyülekezési jog gyakorlását, hatásukat tekintve pedig alkalmasak a rendezvény békés jellegének fenntartására.

Címkék: Jog-ombudsman

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során