Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Február 22. 07:45, szerda | Külföld
Forrás: mti

Őrizetbe vették Dmitro Firtas ukrán milliárdost Bécsben

Őrizetbe vették Dmitro Firtas ukrán milliárdost Bécsben

Őrizetbe vették Dmitro Firtas ukrán milliárdost az osztrák fővárosban kedden - közölte a bécsi ügyészség szóvivője.

A bécsi legfelsőbb bíróság a nap folyamán döntött arról, hogy Firtast kiadják az Egyesült Államoknak. Az ügyészség tájékoztatása szerint a milliárdos elfogása egy Spanyolország által kiadott európai elfogatóparancs alapján történt.

A spanyol El País napilap kedden azt közölte, hogy Firtast pénzmosással vádolják és két társának kiadatását is kérik. A vád szerint mindhárman vezetői voltak az elsősorban Katalóniában tevékenykedő hálózatnak. A lap arról is írt, hogy ingatlanüzleteken és éttermek működtetésén keresztül mintegy tíz millió euró értékben követték el a pénzügyi bűncselekményt.

Dmitro Firtast 2014. március 13-án vették kiadatási őrizetbe az osztrák hatóságok az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jogsegélykérelme alapján, de egy héttel később szabadlábra helyezték 125 millió eurós óvadék ellenében azzal a kikötéssel, hogy nem hagyhatja el Ausztriát, és rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségnél.

Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával vádolják az üzletembert. A vád szerint Firtas indiai kormányilletékeseket vesztegetett meg, hogy titániumbányászati jogokat kapjon Ándhra Prades szövetségi államban. A kenőpénzek kifizetését Firtas beosztottai úgy tüntették fel hivatalos iratokon, mintha legális üzleti átutalások lennének, és az átutalásokhoz amerikai pénzintézeteket is felhasználtak.

A bécsi tartományi bíróság tavaly áprilisban első fokon még nem hagyta jóvá az Egyesült Államoknak való kiadatást, arra hivatkozva, hogy az amerikai hatóságok eljárása legalább részben politikai indíttatású.

Novemberben Spanyolország is kérte Dmitro Firtas ukrán milliárdos kiadatását az osztrák hatóságoktól pénzmosás és bűnszövetkezet miatt.

Ukrajna egyik legvagyonosabb embere, aki főként földgázüzletekben érdekelt, valamint az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban. Az oligarcha parlamenti képviselője volt a Régiók Pártjának, amelynek legismertebb tagjai közé tartozott Viktor Janukovics, a Majdan-tüntetések nyomán megbuktatott, Moszkva-barát volt ukrán elnök is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.