Városlista
2024. április 13, szombat - Ida

Hírek

2023. Június 15. 11:48, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Országszerte időseket kifosztó társaságot fogtak el a rendőrök

Országszerte időseket kifosztó társaságot fogtak el a rendőrök

z M1-es autópálya egyik pihenőjében fogtak el a zalai rendőrök koordinálásával három férfit és egy nőt, akik Zalaegerszegtől Békéscsabáig számos városban több millió forintot zsákmányoltak idős emberek kifosztásával.

Balogh Bence, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta: május elején egy zalaegerszegi idős nő jelentette be, hogy késélezés ürügyén jutott be hozzá két férfi, akik a munka elvégzése után elvitték a pénztárcáját, benne a bankkártyájával és 11 ezer forinttal.

Hozzátette, az elmúlt hónapokban Pécsett, Sopronban és Békéscsabán is történtek hasonló bűncselekmények, és kamerafelvételek alapján sikerült is azonosítani az elkövetőket. Kedden Sopronban történt egy újabb bűncselekmény, ami után az egyesített ügyekben nyomozó zalai rendőrök a Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei kollégáikkal együttműködve még aznap, az M1-es autópálya bábolnai pihenőjében elfogtak négy embert.

A 44 éves Tolna és 38 éves Fejér megyei férfi mellett egy nő és egy harmadik férfi ült még az autóban, ahol megtalálták a Sopronból elvitt 640 ezer forintot is. A két főgyanúsított - akik őrizetbe is kerültek - ötrendbeli, társaik egyrendbeli kifosztással gyanúsíthatók, utóbbiak szabadlábon védekezhetnek - tette hozzá a bűnügyi osztályvezető.

Balogh Bence a további esetekről elmondta: a két férfi áprilisban Pécsett 1,4 millió forintot, májusban Békéscsabán 700 ezer forintot, az első soproni esetnél pedig 580 ezer forintot zsákmányolt. Úgy jutottak be az idősek lakásaiba, hogy nyereményjátékra, javítási munkákra hivatkoztak vagy hogy ajándékot hoztak.

Tóth László, a ZVRFK bűnmegelőzési alosztályvezetője az eset kapcsán azt mondta: az utóbbi időben kevesebb hasonló bűncselekmény történt, de az online térben egyre gyakoribb a csalók felbukkanása.

Az ilyesfajta kifosztások azonban megelőzhetőek lennének, ha az idősek soha idegeneket valós indok nélkül nem engednének be az otthonukba, de már a lépcsőházakba sem, a szomszédok és a hozzátartozók is figyelnének a gyanús esetekre. A házaló szolgáltatásokat amúgy is csak jegyzői engedéllyel lehet végezni, a redőnyjavításra vagy csatornatisztításra hivatkozók pedig legtöbbször nem is végeznek elfogadható munkát - jelezte Tóth László.

Címkék: rendőrségi hír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 13. 06:00, szombat | Belföld

MÁV: tavaszi utómunkálatokkal fejeződik be a győri fővonal felújítása

Tavaszi utómunkálatokkal fejeződik be a győri vasúti fővonal felújítása, emiatt több ütemben módosul a menetrend a következő hónapokban - közölte a MÁV Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Április 12. 14:18, péntek | Belföld

KSH: az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt februárban

2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett

2024. Április 12. 14:13, péntek | Belföld

Megérkezett Magyarországra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett Magyarországra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

2024. Április 12. 09:48, péntek | Belföld

Hétfőn jár le a gépjárműadó befizetésének határideje

Április 15-én éjfélig lehet befizetni a gépjárműadót.