Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. November 17. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Parazita férgek gyógyíthatják a hasmenést

Parazita férgek gyógyíthatják a hasmenést

Egy új, majmokon végzett kísérleti tanulmány szerint parazita férgek segítségével kezelhető a krónikus hasmenés - írja a BBC. Az eredmények szerint a kezelés megfelelően állítja helyre a bélbaktériumokat.

Egy korábbi, egereken végzett tanulmány már kimutatta, hogy a fekélyes vastagbélgyulladást lehet ezzel a módszerrel kezelni.

A gyulladásos bélbetegségeknél, mint a vastagbélgyulladás kezelését ugyanis gyakran helytelenül célozza meg az immunrendszer reakciója. Az ilyen betegségek egyébként gyakrabban fordulnak elő a fejlettebb országokban, a kutatók szerint ez azért van, mert ezeken a területeken élők sokkal jobban ki vannak téve az élősködő férgeknek. Ugyanakkor náluk kialakul egyfajta természetes immun védelem, az emberek megtanulnak együtt élni a férgekkel.

Már korábbi vizsgálatok során sikeresen használtak élősködő férgeket gyulladásos bélbetegségek kezelésére, az azonban nem volt világos, hogy mindez hogyan működik.

A legújabb tanulmány keretében olyan majmokon végeztek kutatást, akiknek krónikus hasmenésük volt. A vizsgálat során élősködő ostorférgeket használtak a betegség kezelésére.

Szövetmintákat vettek a kezelés előtt és után, és azt találták, hogy a bélbaktériumok egyensúlya sikeresen visszaállt az élősködők segítségével. Az eredmények azt sugallják, hogy a bélférgeknek való kitettség növeli a tüneteket, azáltal, hogy helyreállítja a mikrobiális közösségek egyensúlyát a bélfalon belül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.