Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Február 23. 07:48, kedd | Külföld
Forrás: mti

Parlamenti választások lesznek Szíriában

Parlamenti választások lesznek Szíriában

Parlamenti választásokat írt ki áprilisra Bassár el-Aszad szíriai államfő.

A damaszkuszi elnöki hivatal által hétfőn nyilvánosságra hozott közlemény szerint a voksolást április 13-án tartják majd.

Szíriában legutóbb 2012-ben rendeztek parlamenti választásokat, s elvileg 4 évente kerül sor rájuk. A jelenlegi törvényhozás mandátuma májusban jár le. Azonban kérdéses, hogy a polgárháborús állapotok közepette mennyire lesz hiteles a voksolás eredménye.

Az előző, 2012-ben megtartott, s fél évszázad óta az első "többpárti" parlamenti választásokat az ellenzék "bohózatnak" minősítette, és a voksolás bojkottjára szólította fel a polgárokat. A szavazáson hét párt indított jelölteket, és 12 ezer választási központban több mint 14 millióan adhatták le voksaikat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) december 18-án elfogadott határozata hat hónapon belül átmeneti kormány megalakítását, tizennyolc hónapon belül pedig választások megtartását irányozta elő Szíriában.

A parlamenti választások kiírását bejelentő közlemény alig néhány órával azt követően jelent meg, hogy Washington és Moszkva bejelentette: a polgárháború sújtotta Szíriában február 27-én hatályba lép a tűzszünet. Nem vállalta a fegyvernyugvás betartását az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Nuszra Front.

A 2011. márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusban hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.