Városlista
2017. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2011. December 04. 18:13, vasárnap | Helyi

Dávid naptár 2012-es előrejelzések

Dávid naptár 2012-es előrejelzések

Él egy különös - talán mondhatnám azt is, különleges - ember Nyíregyházán. Ő Dávid Mihály mérnök. Időjárás prognózissal foglalkozik, rövid- és hosszútávú előrejelzéseket készít. Tőle tudhatjuk meg a legpontosabban, milyen időre is számíthatunk. 1972-ben a kislánya megkérdezte tőle: "Apa, a Hold mozgatja a levegőt?" - ő pedig egyetemi tankönyveket kezdett bújni, hogy pontos választ adhasson. Ez indította el az úton amelyen ma is jár, előrejelzéseit sokan használják, naptára megrendelhető.

Komolyan foglalkozott csillagászattal, majd ábrázoló geometriával. Az érdekelte, milyen folyamatok játszódnak le a levegőben. Választ kapott a kérdésre: nem, a Hold nem befolyásolja az időjárást.

Számítási módszereit nem árulja el senkinek. Annyit tudhatunk csak, hogy a Naprendszer tagjainak a tömegvonzását veszi alapul. Amikor megértette a globális légcirkuláció alapját és összefüggéseit (jó neki), akkor rájött, hogy ugyanazok a Naprendszerben működő tömegvonzási erők mozgatják a tengervizet és a föld tömegeit, beleértve a litoszféra táblákat is. A földrengéseket és vulkánkitöréseket jó valószínűséggel lehet jelezni. A szilárd anyag egyúttal rugalmas is, és nem minden igénybevételnél törik el, ezért nincs minden esetben földrengés. Sokan nem is gondolnák, hogy ilyen események állandóan történnek a Földön, de csak a legnagyobbakról hallunk.

Előre látja a földrengéseket is. Az általa kifejlesztett eljárással korán észlelni lehet egy természeti katasztrófa közeledtét. Akár egy évre előre láthatjuk a valószínűség mértékét hely és idő szerint, elég jó megközelítéssel.

Dávid úr így véli: "Az időjárás azt csinálja, amire föl van hatalmazva a tömegvonzások által. Írott följegyzés szerint nem borult fel az időjárás menetrendje. A médiában korábban azt mondták, hogy öt-hat éven belül itt a jégkorszak, de ugyanúgy félretájékoztatták az embereket akkor is, amikor a hatalmas globális felmelegedéssel riogatták őket. Megmondom őszintén, szerintem a tudósoknak közlési kényszerük van: úgy vannak vele, mint a színészek, az idős asszonyok, hogy sokszor csak azért jósolnak, hogy figyeljenek rájuk. Egy kisebb méretű felmelegedés tapasztalható (0,6 fokos), és még előre láthatólag másfél fokkal nő a globális hőmérséklet. Ezt reálisnak tartom. Azokból a hosszú távú prognózisokból, amelyeket húsz éve készítettek, semmi sem igazolódott. Nem csak prognózist kell készíteni, hanem annak igazolódni is kell. Eddig a globális felmelegedéssel kapcsolatos feltételezések nem igazolódtak. Emlékszem rá, 1972 tájékán is ilyen enyhe volt a tél, sőt fagymentes volt ez az időszak. De 1956 tavaszán mínusz harminc fokot is mértek már.

Lehetőség van arra, hogy átadjam ezt a tudást annak, aki hivatásszerűen nem tagadja, hogy elméletem lehetséges, aki nem túl hiú, és aki nem omlik össze attól, hogy korábbi tudása semmit sem ér. Az értéke nem százezrekben mérhető, hiszen ha jobban belegondolnak egy egész világnak biztos időjárási menetrendet biztosít."

Dávid naptár 2012-es előrejelzések

A Dávid Naptár szerint az előttünk álló 2011-es november és a december is nagyon hideg lesz. A naptárkészítő szerint érdemes meleg holmikat vásárolni, mert a 2010-es télnél keményebb lesz az idei.

A Dávid Naptár pontosságát jól jelzi, hogy a havazást illetően mindössze egyetlen(!) napot tévedett: az első havat 2011 október 22-re jelezte előre, ám az október 21-én esett le Kékestetőn. Dávid Mihály előrejelzési módszerét mindmáig titok övezi, annyi árul el csupán, hogy az éves előrejelzés elkészítéséhez a a csillagászatot hívja segítségül.

A 2011-es Dávid Naptár szerint az idei november sokkal hűvösebb lesz, mint amit az előző években megszokhattunk, november végén akár -10 celsius fokos fagy is lehet.

Fehér karácsonyunk lesz: 2011. decemberében a karácsonyi ünnepek környékén annyi hó fog esni, ami még 2012 elejére sem olvad el teljesen.

2012-re az eddigieknél is pontosabb előrejelezést ígér Dávid Mihály: A legtöbb csapadék márciusban, áprilisban és júniusban várható.

A 2012-es esztendő első felében a hónapok első napjai hűvösebbek lesznek mint a sokévi átlag, ám a csapadékmennyiség is elmarad a megszokottól.

A január és február is kifejezetten hűvös lesz, a leghidegebb napok február 12–14. és március 12–14. közé esnek majd, amikor éjszakánként -20 fok is várható, miközben a nappalok sem lesznek +5 foknál melegebbek.

Május eleje még hűvösebb lesz, de a hónap végén 30 fokos meleg várható.

A legforróbb nap 2012. június 30. környékén lesz 35-36 fokos kánikulával, ekkor lesz érdemes az éves szabadságot kivenni.

A július a hőmérsékletet tekintve hullámzó lesz.

Augusztus 20-ig kánikulára lehet számítani, bár augusztus 8-a környékén pár napos lehűlés kezdődik.

A szeptember eleje és vége hűvösebb lesz, mint a sokéves átlag, ám a hónap közepe még kellemesen meleg lesz.

2012. október-november-december: a sokéves átlagnál szintén alacsonyabb hőmérsékletre lehet számítani.

Ezek érdekelhetnek még

2017. Augusztus 12. 23:00, szombat | Helyi

Tájékoztatták az iskolaigazgatókat a büfékben árusítható termékekről

Körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékekről - közölte a tárca parlamenti államtitkára csütörtökön, Budapesten.

2017. Szeptember 23. 22:21, szombat | Sport

A Veszprém egy góllal legyőzte a Flensburgot a Bl-ben

A Telekom Veszprém hazai pályán 28-27-re legyőzte a német Flensburg-Handewitt csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében a második forduló szombati játéknapján.

2017. Szeptember 23. 22:19, szombat | Sport

Félbeszakadt a Vasas-Haladás mérkőzés a világítás meghibásodása miatt

A 22. percben Vad II István játékvezető félbeszakította a Vasas-Haladás mérkőzést a labdarúgó OTP Bank Liga szombati, tizedik fordulójában, mert meghibásodott a Szusza Ferenc Stadion világítása.

2017. Szeptember 23. 16:31, szombat | Belföld

Kik okozzák a legtöbb balesetet?

Az agresszív sofőrnek a közút is csatatér. A bátorság gyakran a lóerővel arányos, a terepjárósok gyakran csak villantanak, ha a kisautó nem iszkol azonnal a külső sávba - esetenként a \"megtorlás\" sem kizárt.