Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Március 17. 17:52, szombat | Belföld
Forrás: forrás: MTI, met.hu

Piros riasztás négy megyében a hófúvás miatt

Piros riasztás négy megyében a hófúvás miatt

Borult lesz az ég, de vasárnap már többfelé vékonyodik, néhol időszakosan fel is szakadozhat a felhőzet. Országszerte számíthatunk tartós, kiadós csapadékra, amelynek intenzitása az éjszaka második felétől csökken.

Vasárnap napközben egyre több helyen meg is szűnik a csapadék.

Szombaton a kezdeti esőt egyre több helyütt váltja fel havazás, de a délkeleti országrészben átmenetileg ónos eső, fagyott eső is lehet. Megmaradó hótakaró sokfelé alakul ki, legkisebb eséllyel délkeleten. Az északkeleti, északi szelet nagy területen erős, az Alföldön és a Zemplénben viharos lökések kísérik, emiatt több helyen hófúvásokra is számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -10 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap +2 és -5 fok között valószínű.

Figyelmeztetés többfelé
Szombat délutántól gyorsan és nagymértékben romlanak a közlekedés időjárási feltételei, fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható.

A szombati (és részben a vasárnapi) nap során – talán az ország északnyugati csücskét leszámítva – mindenütt újabb, jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A várható mennyiség általában 15-25 mm, északnyugaton ennél kevesebb (5-15 mm), a Dunántúl déli felén pedig több (25-40 mm) hullhat területi átlagban. Este délkeleten néhol zivatar is kialakulhat.

Szombat délutántól észak, északkelet, felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 10-15 cm körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 cm a legvalószínűbb. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 cm-t meghaladó hó is hullhat. Az előbb említett sávtól délkelet felé haladva gyorsan csökken a várható hó mennyisége, Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.



Hófúvásra általában az ország északi felén készüljünk. Erős hófúvásra szombat estétől vasárnap délelőttig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is számíthatunk. Ezeken a részeken viharos (60-85 km/h, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 km/h körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás.

A késő délutáni, esti óráktól az ország délkeleti, keleti megyéiben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet a tereptárgyakon. A tájékoztatóban felsorolt események közül ennek van a legnagyobb bizonytalansága.
Vasárnap, a nap első felében fokozatosan gyengül, majd a legtöbb helyen megszűnik a havazás. Északkeleten kora délutánig még további 5-10, néhol esetleg 10 cm-t meghaladó hó hullhat. Napközben fokozatosan veszít erejéből a szél, de északkeleten még délután is lehetnek 60 km/h körüli lökések, hófúvás elsősorban ott, és nyugaton fordulhat elő.

Címkék: hófúvás, riasztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára