Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 24. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Pókselyemből készülhet a golyóálló bőr

Pókselyemből készülhet a golyóálló bőr

Egy holland művész emberi bőrsejtekből álló rácsból és genetikailag módosított pókselyemből készítette el az első, úgynevezett golyóálló bőrt.

Az eszköz akár egy csökkentett sebességgel kilőtt, 22-es kaliberű golyót is képes megállítani.

A tudósok szerint amellett, hogy a golyóálló bőrt a rendvédelmi szervek is hasznosíthatnák, legnagyobb jelentősége nem a testi épség megőrzésében rejlik. Sokkal fontosabb, hogy segítségével forradalmasítható lesz az orvostudomány: nagy felületű sebeket fedhet be, segítheti az égési sérültek kezelését, és akár mesterséges inakat is készíthetnek belőle - írja az Associated Press.

A tudósok jelenleg azzal kísérletezzenek, hogy megtalálják a mesterséges pókselyem előállításának leggazdaságosabb módját. Jelenleg állatkísérletekkel próbálkoznak: többek között selyemhernyókba ültetnek be pókgéneket. A remények szerint két éven belül sikerülhet megoldani a gyártást.

A golyóálló bőr további előnye, hogy erős és rugalmas, így akár nagyobb felületen is pótolható lesz vele az emberi bőr is. A tudósok szerint ráadásul ez nemcsak elmélet: a kísérleteik során ugyanis sikerült bebizonyítaniuk, hogy a mesterséges anyag kompatibilis az emberi bőrrel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.