Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 13. 13:47, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Rákkal” a daganatok ellen

„Rákkal” a daganatok ellen

Csipesszel és éles kampóval felszerelt rákszerű minirobotot fejlesztettek ki szingapúri szakemberek, amellyel korai stádiumban lévő tumorokat sebhely nélkül, szájon át távolíthatnak el a gyomorból.

Endoszkóp végére szerelve juttatható az eszköz a szájon át a páciens gyomrába, ahol kezelője megcsippenti vele a rákos szövetet, majd a kampós késsel ki is metszi azt, végül koagulálással elállítja a vérzést.

Miközben a robotkarokat kezeli, a sebész aprócska kamera által közvetített képet követ a képernyőn. A szingapúri állami egyetem klinikájának szakemberei szerint ezzel a módszerrel már öt indiai és hongkongi páciens korai stádiumú gyomordaganatát sikeresen távolították el.

A gyomor- és bélrendszer daganatai a második leggyakoribb okot jelentik a rákos halálozásokban világszerte, különösen gyakori a gyomorrák Kelet-Ázsiában.

Az új eljárás előnye, hogy töredék ideig tart a beavatkozás, mint a korábbi műtétnél, ráadásul kisebb a fertőzés és a hegesedés kockázata. A most tesztelt robot előreláthatóan három éven belül kerül kereskedelmi forgalomba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.