Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Október 17. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Rossz lett a termés

Rossz lett a termés

Megkezdődött a szelídgesztenye-szüret Zengővárkonyban. A kis baranyai falu közelében van Magyarország legnagyobb összefüggő ültetvénye. Idén a nyár végi száraz idő miatt rossz a termés.

Zengővárkonyban évszázadok óta ugyanúgy szedik a szelídgesztenyét. Széles fa gereblyével húzzák össze és egy speciális fakalapáccsal törik fel. Annyi a változás, hogy már nem verik le hosszú botokkal a termést, megvárják, amíg magától lehullik. Évekkel ezelőtt majdnem a teljes faállomány elpusztult, mert egy kéregrák nevű betegség támadta meg a területet. Speciális oltóanyaggal ugyan sikerült megállítani a pusztulást, de sokkal kevesebb a termés. „Mindig kevesebb a gesztenye. Nagyon szerették a zengővárkonyi gesztenyét, Bajára vitték cukrászok, jobbra, balra elvitték és felvásárolták, de most nem olyan jó már mint volt. Kevés, nem érdemes idejönni érte” - mondta Fődi Istvánné.

Idén a nyár végi száraz idő sem tett jót a fáknak a gesztenyék kicsik maradtak és a minőség is rosszabb a megszokottnál. Egy kiló ára alig éri el az 500 forintot. „Nagyon sok volt a szárazság. Nem szép a gesztenye, be van sülve, rossz minőségű, úgyhogy nagyon sok helyen ezért nincs is takarítva a gesztenyés. Nagyon kevés fa van, ahol érdemes összeszedni a gesztenyét” - nyilatkozta Tamicza Józsefné.

Az első gesztenyefákat még a törökök elől menekülő magyarok ültették Zengővárkonyban, többségük 500-600 éves. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.