Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Április 15. 07:59, szombat | Belföld
Forrás: mti

Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját

Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját

Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját, ugyanis az ukrajnai fegyveres konfliktus politikai rendezése jelent egyedül megoldást a világszerte fennálló súlyos problémákra - jelentette ki a nyugat-afrikai ország külügyminisztere, miután magyar kollégájával tárgyalt pénteken Freetownban.

David J. Francis a közös sajtótájékoztatón az ukrajnai háború negatív globális következményeit taglalta, amelyek szavai szerint országában is súlyosan érezhetők, majd kiemelte, hogy a béketeremtés alapvető fontosságú, ez jelenti az egyedüli jó megoldást.

"Száz százalékosan támogatjuk Magyarország vezetését a béke előmozdításában az ukrajnai konfliktus politikai rendezése érdekében" - fogalmazott.

A külügyminiszter ezután a kétoldalú viszonyt méltatta, aláhúzva, hogy Magyarország annak idején az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatot Sierra Leonéval a függetlenség kivívását követően.

Illetve megköszönte, hogy a magyar kormány minden hezitálás nélkül támogatásáról biztosította Sierra Leone pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára a 2024-2025-ös időszakban.

Végezetül pedig rámutatott, hogy korábban hagyományosan az Egyesült Királyság képviselte országa érdekeit az Európai Unióban, így a brit kilépés óta hiteles, megbízható barátokat keresnek ezen szerep átvételére, és Magyarország is ilyen szövetségessé vált.

Ezen utóbbi témával kapcsolatban Szijjártó Péter "frusztrálónak" nevezte, hogy az Európai Unió Sierra Leone-i delegációvezetője olyan nyilatkozatokat tesz, amelyekkel beavatkozik a belügyekbe - közölte a tárca.

Mint közölte, azt mondta Sierra Leone-i hivatali partnerének, hogy ha legközelebb ilyen történik, akkor tájékoztassa erről, ő pedig az ország mellett kiállva fel fogja vetni a kérdést az EU külügyi tanácsülésén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.