Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2012. Január 10. 08:06, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Összefügg a mellrák és a dezodor?

Összefügg a mellrák és a dezodor?

Mégsem olyan veszélytelenek a dezodorok, mint ahogy azt eddig feltételezték: a deókban lévő alumínium-klorid károsíthatja a mell sejtjeit kutatók szerint.

A kérdés csak az, a termékek felelősek-e a mellrákért – vetették fel genfi kutatók.

Az elmúlt évtizedekben az iparosodott államokban növekedett a mellrákos esetek száma. Ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy a mellrák a mellmirigy külső részén, a hónalj közelében alakul ki – közölte a Genfi Egyetem.

Néhány éve vetődött fel a gyanú, hogy a dezodorok bizonyos izzadásgátló alkotórésze szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Eddig viszont kevés adat volt, amely megcáfolhatta vagy alátámaszthatta volna a feltevést.

Stefano Mandriota biológus, valamint Andre-Pascal Sappino mellrák-specialista és kutatócsoportjuk a Journal of Applied Toxicology című szaklapban mutatták be tanulmányukat, amelyben kifejtették, hogy a dezodorokban használt alumínium-klorid károsíthatja a mell sejtjeit.

A kutatás során a tudósok létrehozták az emberi mell sejtjeinek modelljét. A sejteket alumínium-klorid hatásának tették ki – 150-100 ezerrel kisebb adagokban, mint amennyit egy átlagos dezodor tartalmaz. Néhány héttel később megállapíthatóvá vált a sejtek károsodása.

Az alumínium abnormális folyamatokat indít el a sejtekben, e folyamatok megfelelnek a tumorszerű változások első fázisának. Emellett a kutatók az örökítőanyag láncolattöréseit is megfigyelték, ami szintén a rák kialakulásával van összefüggésben.

A kutatók kifejtették: tanulmányuk nem azért született, hogy bebizonyítsa, a deókban lévő alumíniumsó mellrákot okozna. Ez csupán arra bizonyíték, hogy ezek az anyagok a sejtekre nézve károsak.

Címkék: dezodor, kutatók, mellrák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja