Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Március 15. 07:00, szombat | Belföld

Szabálysértés: pénzbüntetés helyett közérdekű munka – Hogyan?

Szabálysértés: pénzbüntetés helyett közérdekű munka – Hogyan?

Szabálysértés témakörében válaszol ezúttal is az onlinejogsebesz.hu szakértője, aki a büntetés közérdekű munkával való kiváltásának lehetőség fejti ki. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

2014.02.07-én közlekedési szabálysértést követtem el engedély nélkül vezettem és megállítottak a rendőrök.
Helyszíni bírságot nem kaptam, de feljelentettek ma kaptam egy levelet a rendőrségtől 90.000 Ft pénzbüntetést kellene megfizetnem. A kérdésem az lenne, hogy közmunkán le lehet-e dolgozni, ha igen akkor hova kell forduljak és mi a menete?
3 kiskorú gyermekem van 1 első osztályos egy ovis a legkisebb áprilisban tölti a 3 évet ilyen esetbe is le lehet dolgozni a büntetést?

A választ előre is köszönöm.

2014. 03. 06.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A törvény értelmében, aki tizennegyedik életévét be nem töltött egyedül gyermekét nevelő szülő, azzal szemben nem szabható ki büntetésként közérdekű munka és azt önként sem végezheti el, mert a munkaügyi kirendeltségen a jelentkezés során rá fognak kérdezni. A közérdekű munkát csak akkor végezheti el, ha e tényről nem nyilatkozik.
A másik lehetőség az, hogy a határozat átvételének napjától számítva a 9. naptári napon beáll a jogerő, attól a naptól számítva 30 naptári napon belül részletfizetési kérelmet (háromezer forintos illetékbélyeget kell ragasztani rá) nyújthat be a szabálysértési hatóságnál. Ha kicsúszik a beadási határidőből, akkor kérelmét el fogják utasítani. A részletfizetést maximum hat hónapra adhatják meg.

A harmadik lehetőség, hogy méltányossági kérelmet terjeszt elő a személyes körülményeinek teljes körül igazolásával szintén a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül a bírság elengedése céljából. E kérelmet csak egyszer lehet benyújtani és a Belügyminisztérium bírálja el. A kérelmet a határozatot hozó rendőri szervnél kell beadni.
Ha a büntetést közérdekű munkával nem váltja meg, vagy nem kér részletfizetést (a részleteket nem fizeti időben), akkor a szabálysértési hatóság az ügy iratainak megküldésével javaslatot tesz a bíróságnál a kiszabott pénzbírság elzárásra átváltoztatására. A bíróság értesíteni fogja Önt erről a tényről és lehetőséget biztosít arra, hogy az értesítés kézhezvételétől számított 8 naptári napon belül beadvánnyal élhessen, melyben olyan személyi körülményt tárjon elé, amely kizárja az elzárásra átváltoztatást, vagy kérhesse a tárgyalás tartását.

A törvény úgy rendelkezik, hogy nincs helye szabálysértési elzárásnak akkor sem, ha az eljárás alá vont személy tizennegyedik életévét be nem töltött gyermekét egyedül nevelő szülő. Ha a bíróságtól megkapja az elzárásra átváltoztatással kapcsolatos értesítést, akkor ajánlott beküldeni nekik a gyerekek születési anyakönyvi kivonatát és azt az okiratot, amely igazolja, hogy Ön egyedülállóként neveli gyermekeit, de dönthet úgy is, hogy kéri a tárgyalás tartását és ott tájékoztatja a bíróságot (szintén iratok csatolásával) ezekről a tényekről. Előfordulhat, hogy a bíróság e körülmények tényleges fennállásáról az Ön lakóhelye szerint illetékes Jegyző megkeresésével egy helyszíni ellenőrzés formájában meg is bizonyosodik.

Ha a bíróság e tények alapján mellőzi az elzárást, akkor a szabálysértési hatóságnak végrehajtást kell kezdeményeznie, melynek során a bírság, adók módjára behajtása céljából megkeresik az Ön lakóhelye szerint illetékes Önkormányzatot, ez esetben is fizetnie kell.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.