Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 26. 07:03, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Szárnyra kapott a forint az EB döntésre - megkezdődhetnek a tárgyalások az IMF-el

Szárnyra kapott a forint az EB döntésre - megkezdődhetnek a tárgyalások az IMF-el

Elképesztő erősödésen van túl, már kedden is belehúzott a jegyzés, szerdán viszont az Európai Bizottság döntésére még jobban teljesített a hazai deviza.

A jegyzések 290 forint alá mentek. Tovább esett a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása Londonban, ami a hitelcsomagról szóló tárgyalások kilátásaival kapcsolatos piaci derűlátást tükrözi. A CDS középárfolyama 559 bázispont környékén mozog.

Már tegnap is jelentős esés volt megfigyelhető, miután Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso EB elnök találkozója áttörést hozott, vagyis előrelépés történt az IMF/EU-tárgyalások megkezdését akadályozó jogvitákban. Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kész lezárni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bank ügyében. Az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói nyugdíjkorhatár csökkentésének ügyében a testület viszont az Európai Bírósághoz fordul. A bizottság úgy ítélte meg, hogy Magyarország 'elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt' ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások az IMF-el. Azt viszont nem közölték, hogy pontosan mikor kezdődhetnek a megbeszélések.

A nemzetközi elemzői közösség megnyugvással fogadta, hogy sokat közeledett az Európai Bizottság és Magyarország álláspontja a jegybanktörvény ügyében - ez köszönhető annak, hogy nekünk egyre nagyobb szükségünk van a megállapodásra, az EU-nak pedig egyre égetőbb problémái támadnak más frontokon és egy csőd szélére sodródó újabb uniós tagállam épp annyira kell most Barrosoéknak, mint egy púp a hátukra – ezt írta a privatbankar.hu.

Nemcsak a forint, a Budapesti tőzsde is hatalmasat emelkedett, a Bux több mint 4 százalékos emelkedésen van túl, a blue chipek mindegyike ralizik, igaz a Richter egy kicsit lemaradt ettől. Az OTP azonban több mint 6,5 százalékos erősödésben van, a forgalma több mint 10 milliárd forintos, a Mol több mint 3 százalékot emelkedett, a Telekom is jelentős pluszban van.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére