Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 01. 10:56, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Szlovákiai választás - Robert Fico pártja nyerte a voksolást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottsága mellett

Szlovákiai választás - Robert Fico pártja nyerte a voksolást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottsága mellett

Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál.

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 7 párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejut még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,1 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,8 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

A csaknem végleges eredményekre a nyertes Irány egyelőre érdemben nem reagált, a párt vezető képviselői a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt nyilatkozták: reagálni csak a hivatalos végeredményekre fognak, amelyeket vasárnap délben jelentenek be.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke későbbre ígért megszólalást.

Mózes Szabolcs, a párt alelnöke annyit mondott, hogy az érdemi reagálásra az eredmények részleteinek ismeretében kerítenek majd sort. Megjegyezte: az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).