Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. December 09. 07:29, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szófogadásra kötelezik a betegeket

Szófogadásra kötelezik a betegeket

Több pontban csak áttételesen, némelyikben azonban közvetlenül érinti a betegeket a parlament által hétfőn este elfogadott egészségügyi „salátatörvény”.

Talán a leglényegesebb változás, hogy az orvosságok egy részének térítési díja magától a pácienstől is függ majd a jövőben – írja a Magyar Hírlap.

Lényeges szempont lesz tehát, hogy az illető az előírás szerinti gyógyszerszedés mellett megfogadja-e orvosa tanácsait, leszokik-e például a dohányzásról, változtat-e az életmódján. A jogszabály ezzel új szemléletet visz a terápiába, mert kimondja, hogy minden ember felelős a saját egészségi állapotáért. Érvényesülésétől egyrészt az illető állapotának javulását, másfelől a támogatásra fordítható, a korábbinál jóval kevesebb közpénz hatékonyabb felhasználását remélik a törvényalkotók.

Új elemként létrejön az úgynevezett betegségregiszter, amely elsősorban a költséges gyógyszeres terápiával, valamint annak eredményességével kapcsolatos adatokat – személyazonosításra alkalmatlan módon – tartalmazza. A gyógyszergyártó és a társadalombiztosító is nyomon követheti, az adott gyógyszerrel hogyan befolyásolható egy-egy betegség, azaz egy készítmény alkalmazásával az adott betegséggel küzdők a klinikai vizsgálatoknak megfelelően gyógyulnak-e.

Térségenként szerveződik majd az egészségügyi ellátás, ehhez a „salátatörvény” formai kereteket is meghatároz. Előírja, hogy az ellátási térségekre – amelyek meghatározását a szaktárca hatáskörébe rendeli – fejlesztési programokat kell kimunkálni. Ezek alapja a többi között az ott élők lélekszáma, korösszetétele, megbetegedési aránya, valamint az egészségügyi szolgáltatások iránti igények várható alakulása. Ennek tükrében szabályozzák a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók ellátási kötelezettségeit. Emellett felhatalmazást kapott a szakminiszter az elektronikus recept bevezetésével kapcsolatos szabályozás kidolgozására.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: salátatörvény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő