Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2017. Május 11. 07:27, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Szombaton rendezik meg az Emlékhelyek napját

Szombaton rendezik meg az Emlékhelyek napját

Szombaton rendezik meg az Emlékhelyek napja országos programsorozatot,

amelyen többek között fényfestéssel elevenedik meg a Fiumei Úti Sírkert Kossuth-mauzóleuma, újrajátsszák az egri vár ostromát, de lesz drégelyi "csillagtúra", és szigetvári bátorságpróba is.

Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) országos, több mint 50 helyszínen megrendezett programsorozata a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontossággal bíró helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet - közölte az intézet az MTI-vel.

Idén a megnyitót a Fiumei Úti Sírkert nemzeti emlékhelyen rendezik, ahol a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépését többek között a Reformáció és az Arany János emlékévhez kapcsolódó tematikus séták követik. 21 órakor lesz a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad elő részleteket Beethoven, Verdi, Bartók, Rossini és Mascagni művekből, amit animációs vetítés tesz teljessé a Kossuth-mauzóleumon, de látványos fényfestés kerül a nagyobb sírépítményekre is, majd a napot egy éjszakai zseblámpás túra zárja le.

Mindezek mellett Egerben "fegyverbe" hívják a város diákságát, hogy egy ostromjáték során újraéljék az 1552-es diadal legfontosabb eseményeit. Szigetváron Zrínyi asztalához ültetik, majd bátorságpróbára szólítják a börtönpincében az érdeklődőket, Pákozdon kard mellett lézerpisztolyt is kézbe lehet venni, a drégelyiek pedig csillagtúrát vezetnek majd. Idén először vesz részt a programban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a budapesti Trefort-kert, Széphalom és a Tatabányai Turul emlékmű is.

A Fiumei Úti Sírkertben rendezett sétákra és számos más programra is regisztrálni kell, a részletekről a rendezvény oldalán lehet tájékozódni.

Címkék: emlékhely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.