Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. December 08. 11:08, szerda | Külföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Támogatja az eltérő oltóanyagok használatát mind az első és a második, mind az ismétlő oltások esetében az EU

Támogatja az eltérő oltóanyagok használatát mind az első és a második, mind az ismétlő oltások esetében az EU

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a koronavírus elleni, eltérő technológiával készült oltóanyagok alkalmazását javasolja a koronavírus elleni oltás

, valamint az emlékeztető oltások esetében is - jelentette be közös közleményben a két uniós ügynökség kedden.

A közlemény szerint az EMA és az ECDC szakértői megállapították: a vektor alapú vakcinák - például az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson oltóanyagai - az úgynevezett mRNS vakcinákkal - például a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna oltóanyagaival -kombinálva "jó antitesttermelést váltanak ki" és magasabb a fehérvérsejtek csoportjához tartozó, a fertőzések ellen fellépő T-sejtek termelése is, mint ugyanazon vakcina alkalmazása esetén.

Közölték azt is, hogy a harmadik, emlékeztető oltáshoz hasonló immunválaszt tapasztaltak az első és a második beoltás esetében is, amikor a teljes védettség megszerzéséhez szintén különböző vakcinákat alkalmaztak. Megjegyezték: a vektorvakcinák alkalmazása második adagként az alapimmunizálást célzó oltási programban, vagy két különböző gyártótól származó mRNS-alapú oltóanyag alkalmazásának hatékonysága még nem bizonyított. Noha az oltóanyagok biztosította immunitás időtartamára irányuló kutatások még tartanak, az eltérő vakcinák alkalmazása rugalmasságot biztosíthat az oltási programok számára, különösen, ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű azonos oltóanyag - közölték.

Az EMA és az ECDC szakértői hangsúlyozták: ajánlásaik arra szolgálnak, hogy segítsék a nemzeti döntéshozókat, hogy oltási kampányaikban a lehető leggyorsabban és a lehető legtöbb embert képesek legyenek beoltani, és megvédeni a koronavírus-fertőzés szövődményeitől.

Címkék: engedély, eu, oltás, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.