Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Május 19. 12:31, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - fotó: pixabay

Töretlen a monarchia népszerűsége a britek körében

Töretlen a monarchia népszerűsége a britek körében

Ez derült ki abból az országos hangulatfelmérésből, amelyet Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle szombati esküvője előtt mért a legnagyobb brit közvélemény-kutató hálózat, a YouGov.

A pénteken ismertetett eredmény szerint a válaszadók 69 százaléka mondta magát a királyság hívének, és mindössze 21 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem támogatja a monarchia intézményét.

A vizsgálat kimutatta ugyanakkor azt is, hogy bár minden felnőtt korcsoportban többségben vannak a monarchia hívei, a vélemények megoszlásában komoly generációs eltérések mutatkoznak. A 18-24 év közötti britek 57 százaléka vallotta magát monarchiapártinak, és 25 százalékuk ellenzi ezt az államformát, az 55 év felettiek körében ugyanakkor 77 százalékos a monarchia támogatottsága, és e korosztályból mindössze 18 százalék élne inkább köztársaságban.

A YouGov felméréséből kiderül az is, hogy a nők körében érzékelhetően népszerűbb a királyság: 70 százalékuk válaszolt úgy, hogy a monarchia hívének tartja magát, és csak 17 százalék a köztársaságpártiak aránya. A férfiak körében 67:25 a vélemények százalékos megoszlása a monarchiát támogatók javára.

A brit társadalmon belül politikai választóvonalak is fellelhetők ebben a kérdésben. A YouGov kimutatta, hogy a tavalyi előrehozott parlamenti választásokon a magukat monarchistának valló szavazók 49 százaléka, a királyságelleneseknek viszont csak a 13 százaléka voksolt a kormányzó Konzervatív Pártra. A legnagyobb ellenzéki parlamenti erőre, a Munkáspártra a monarchiát támogató választói kör 34 százaléka, a köztársasági tábor tagjainak ugyanakkor a 61 százaléka adta szavazatát.

A közvélemény-kutatás szerint a korona hívei és ellenzői között a brit EU-tagság támogatásának, illetve elvetésének kérdésében is jól mérhető a különbség.

A felmérés arra az eredményre jutott, hogy azok körében, akik a brit EU-tagságról csaknem két éve tartott - a kilépést pártolók szűk többségű győzelmével végződött - népszavazáson a Brexitre voksoltak, 56 százalék támogatja, 44 százalék ellenzi a monarchiát, a bennmaradásra szavazók 65 százaléka azonban monarchiaellenes, és csak 35 százalékuk a korona híve.

A monarchia támogatóinak körében jelentős előnnyel a 92 esztendős II. Erzsébet királynő a királyi család legnépszerűbb tagja, életkorával megegyező, vagyis éppen 92 százalékos támogatottsággal. Utána Harry herceg és bátyja, Vilmos következik 87, illetve 83 százalékos népszerűségi mutatóval, a negyedik helyre Vilmos felesége, Katalin cambridge-i hercegnő került 82 százalékkal.

Harry menyasszonya a britek 58 százalékának rokonszenvét nyerte el, így Meghan Markle népszerűbb, mint saját jövendő apósa, Károly trónörökös, akit a válaszadók 52 százaléka kedvel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.