Városlista
2020. augusztus 14, péntek - Marcell

Hírek

2020. Június 05. 07:09, péntek | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztrációk: pixabay

Újabb bűncselekményért ítélték el a hírhedt pamplonai szexuális bűnözőket

Újabb bűncselekményért ítélték el a hírhedt pamplonai szexuális bűnözőket

Újabb bűncselekményért ítélt el a spanyol bíróság csütörtökön négy szexuális bűnözőt, akik A falka néven váltak hírhedtté, miután 2016-ban csoportosan megerőszakoltak egy fiatal lányt Pamplonában.

A négy férfit ezúttal szexuális visszaélésben és megfélemlítésben találták bűnösnek. Két év 10 hónap, illetve 4 év 6 hónap közötti börtönbüntetést kaptak, valamint kártérítés megfizetésére kötelezték őket.

A córdobai elsőfokú bíróság szerint az elkövetők négy évvel ezelőtt, az akkor 21 éves áldozattal az andalúziai Torrecampo település májusi szabadéri ünnepségén találkoztak, és felajánlották neki, hogy hazafuvarozzák a 20 kilométerre található Pozoblancóba, ahol egyikük csendőrként teljesített szolgálatot.

Az alkoholtól bódult lányt szexuálisan zaklatták az autóban. Egyikük orális szexre próbálta kényszeríteni, majd miután ellenállt, megverte és otthagyta az út szélén.

A történtek egy részéről videófelvétel készült, amelyet többekkel megosztott az egyik férfi. A perdöntő mobiltelefonos videóra a rendőrség akkor bukkant rá, amikor a Pamplonában két hónappal később elkövetett nemi erőszak ügyében nyomozott a társaság után.

A négy férfi és egy ötödik társuk jelenleg 9 és 15 év közötti börtönbüntetését tölti, amelyet a legfelsőbb bíróság szabott ki a Spanyolországban óriási botrányt kavart ügyben.A bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnepségek ideje alatt, a hajnali órákban erőszakolták meg akkor 18 éves áldozatukat egy lakóház alagsorában. Fényképeket és videofelvételeket készítettek a bűncselekményről, amelyeket "A falka" névre keresztelt csoportban osztottak meg egy mobiltelefonos csevegőalkalmazáson keresztül, és ott kérkedtek a történtekkel.

A csoportot két évvel ezelőtt első és másodfokon is felmentették a nemi erőszak vádja alól, és az enyhébb súlyú szexuális visszaélés bűncselekményében találták őket bűnösnek.

Az ítélet közfelháborodást keltett, országszerte emberek ezrei vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a döntés ellen. Az áldozat fellebbezett, a legfelsőbb bíróság pedig bizonyítottnak találta a szexuális agressziót.

A per hatására a spanyol kormány kidolgozta, és idén márciusban első olvasatban elfogadta a "szexuális szabadságot garantáló törvény" tervezetét, amelyben nemi erőszaknak minősítenek minden, egyértelmű beleegyezés nélküli nemi aktust.

A törvényjavaslatot igazságügyi véleményezés után visszaküldik a kormánynak, amely újra megtárgyalja, és várhatóan ezt követően benyújtja a parlamentnek. A tervezet elfogadása maga után vonná a büntető törvénykönyv reformját is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 14. 09:39, péntek | Külföld

Átlépte a 20,8 milliót a világon a koronavírus-fertőzöttek száma

A világon 20 840 381 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 754 566, a gyógyultaké pedig 12 936 478 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

2020. Augusztus 14. 09:11, péntek | Külföld

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével - jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren, majd a Fehér Házban tartott tájékoztatóján is csütörtökön.

2020. Augusztus 14. 06:05, péntek | Külföld

Rekordmeleget mértek Belgiumban

Rekordmeleget mértek Belgiumban, a főváros Uccle nevű kerületében lévő mérőállomáson átlagosan 33,5 Celsius-fokot regisztráltak az augusztus 6. és 12. közötti héten - közölte a helyi média csütörtökön.

2020. Augusztus 14. 05:00, péntek | Külföld

Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma

Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki közleményéből.